Hrušku si ke konzumaci v restauraci vždy nakrájíme, říká mistr etikety Ladislav Špaček
Jak jíst hrušku, případně i jiné ovoce, které si můžeme dopřát ze zahrádky nebo nakoupit v supermarketu? Hrušku byste měli naporcovat. Radí Ladislav Špaček.
Hrušku si můžeme vzít do ruky doma, na ulici, nebo když budeme někde s přáteli na terase. Jestliže budeme chtít jíst hrušku v restauraci nebo ve společenském prostředí, tak ji musíme nakrájet. Ostatně totéž platí o jablku nebo pomeranči. Nemůžeme si ho loupat ke konzumaci tak, jak to děláme, když jsme sami doma.
Hrušku bychom měli rozkrojit podélně odshora dolů a pak bychom měli vyjmout jádřinec, aby nepřekážel při konzumaci. Vykrojíme ho ostrou lžičkou. Poté hrušku ještě rozkrojíme na čtvrtky. Konzumovat ji potom můžeme rukama tak, jako můžeme konzumovat měsíčky jablka nebo bobulovité ovoce.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.