Hřiště, lavičky, pítka i šachy. V Brně-Žabovřeskách skončila roční oprava vnitrobloku

8. červenec 2020

Dělníci v Brně dokončili jeden z nejrozsáhlejších vnitrobloků v celé České republice. Plochu o rozloze 2,5 hektaru revitalizovali mezi ulicemi Kounicova, Tábor, Pod Kaštany a Šumavská. Dnes jej stavební firma slavnostně předala k užívání místním obyvatelům.

Za kompletní revitalizaci, která trvala zhruba rok, město Brno zaplatilo 46 milionů korun. Přibyla nová sportoviště a odpočinková místa, dětské hřiště, nové jsou také lavičky, pítka, odpadkové koše nebo také šachové stoly.

Kromě laviček můžou lidé usednout i k šachovému stolku

Nová je také zeleň, přibyly desítky nových stromů, keřů a záhonů. Čeho si ale všimnou asi nejvíce lidé, kteří tady bydlí, jsou nová parkovací místa. Těch je tu nově zhruba padesát. Podle žabovřeské radnice by díky tomu lidé už neměli parkovat takzvaně „nadivoko“ na travnatých plochách.

Opravený vnitroblok v Brně-Žabovřeskách přišel na 45 milionů korun

Rekonstrukci ale prodražily práce, které nejsou na první pohled vidět. Například dešťová kanalizace. Pro odvodnění, které ve vnitrobloku chybělo, dělníci položili půl kilometru potrubí. Pod opravenými chodníky a cestami vedou i dva kilometry nových kabelů pro veřejné osvětlení. To patří k nejmodernějším v Brně. Pomocí počítačového systému bude v nočních hodinách regulována intenzita světla z pouličních lamp tak, aby nerušila obyvatele. Nové jsou také například bezbariérové rampy u některých domů.

Opravy malých vnitrobloků

Každoročně lidé mohou žádat o dotace na jejich opravy. Letos ale magistrát upraví podmínky. Až 200 tisíc korun může sdružení nájemníků získat i na vnitroblok, který není přístupný z ulice. Zároveň je snahou města, aby staré betonové plácky mezi domy nahradila zeleň a lavičky.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související