Hrady a zámky jsou od pondělí znovu v provozu. Zájem o prohlídky na zámku v Lednici zatím vázne

Od pondělí (25. května) jsou po nucené pauze znovu otevřené tuzemské hrady a zámky. Provoz se ale řídí přísnými bezpečnostními pravidly. Průvodci i návštěvníci musí nosit roušky a také dodržovat povinné dvoumetrové rozestupy.

Manželský pár z Milotic má na zhruba 45 minut celý lednický zámek de facto jen pro sebe. Na první prohlídce zámku jsou totiž sami. Běžně by se tu jinak tísnily desítky turistů. Jen vloni zámek navštívilo téměř 390 tisíc lidí.

„Bereme menší skupiny – na prvním okruhu v reprezentačních sálech jsme byli schopní provést 45 lidí naráz, teď bereme pouze 20. Na těch ostatních okruzích 15 a 10,“ vysvětluje kastelánka Ivana Holásková.

Dva prohlídkové okruhy zámeckého komplexu v Lednici zůstávají dál uzavřené. Památkáři v nich nejsou schopni splnit hygienická pravidla, která jsou nutná pro jejich znovuotevření. Prostory jsou tam příliš úzké a povinné dvoumetrové rozestupy by nebylo možné dodržet.

U pokladen jsou stojany s dezinfekcí a pokladní od příchozích nově odděluje plexisklo. V prostorách, které jsou malé nebo úzké, se průvodce s návštěvníky nezastavuje, musí totiž dohlížet na povinné rozestupy.

Bude-li o prohlídky větší zájem, než kapacita jednotlivých skupin, nabídne zámek prodlouženou otevírací dobu do 18 hodin a také speciální noční prohlídky.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související