Hrad Grabštejn povstal z ruiny jako Fénix z popela. Přežil i požáry, zdecimovalo ho až znárodnění

18. červenec 2018

Poblíž dnešního trojzemí Čech, Německa a Polska stojí od půlky 13. století původně gotický hrad Grabštejn. I když několikrát vyhořel, v ruinu se proměnil až ve 20. století.

Poblíž dnešního trojzemí Čech, Německa a Polska stojí od poloviny 13. století původně gotický hrad Grabštejn. Postaven byl na skalnatém kopci. V listinách se o něm poprvé objevila zmínka v roce 1286. Významná změna přišla v 16. století, kdy začala přestavba gotického hradu na renesanční zámek. Tato podoba se vesměs zachovala dodnes. Přesněji řečeno, byla obnovena. I když Grabštejn několikrát vyhořel, v ruinu se proměnil až ve 20. století. Znovu zpřístupněný je teprve 25 let.

 

Posledními šlechtickými majiteli Grabštejna byli Clam-Gallasové, kteří zde vybudovali malé rodové muzeum a roku 1943 hrad zpřístupnili turistům. Na základě dekretu prezidenta Eduarda Beneše byl ale v roce 1945 veškerý majetek Clam-Gallasů zestátněn. A pro hrad začala nová doba. Ovšem nikoliv rozvoje, ale chátrání. Od roku 1954 sloužil hrad armádě. Už tehdy byl ale ve špatném stavu. Horní zámek nejprve sloužil k ubytování vojáků a jejich rodin, později jako skladiště a od počátku 70. let minulého století už využíván nebyl a postupně se měnil v ruinu. Armáda si ponechala dolní část zámku k výcviku služebních psů.

Chátrání trvalo dvě desítky let. Odnesly to střechy, omítky i zdivo prakticky ve všech prostorech, včetně kaple považované za renesanční klenot. Záchranné práce začaly na přelomu let 1989 a 1990. I když zpočátku nebyla použita nejvhodnější technologie, objekt se v první fázi podařilo stabilizovat, což bylo pro hrad nejdůležitější. Použitá ocel a beton byly později částečně sanovány.

Od roku 1993 byl hrad postupně zpřístupňován pro veřejnost. Po 25 sezón až do roku 2017 probíhaly na hradě benefiční koncerty pro Grabštejn, za kterým stál především sólista opery Národního divadla Luděk Vele a starostka Chotyně Jana Mlejnecká. Na opravě hradu se ale podílely i desítky dalších dobrovolníků. Ještě zbývá obnova interiérů věže, části omítek, přístupové cesty a jižní terasové zahrady.

Parkoviště u hradu Grabštejn se nachází pod vojenským prostorem. K hradu pak vede asi 250 metrů dlouhá lesní pěšina. Zaparkovat lze také přímo v obci Chotyně pod hradem, cesta odtud je jen o 100 metrů delší. Od vlakové nebo autobusové zastávky v Chotyni je to na hrad přes kilometr. Hrad není vybavený bezbariérovým přístupem. Na návštěvníky tu čeká šest prohlídkových okruhů včetně nejnovějšího veterinárního muzea, které mapuje dějiny nejen československé kynologie.

Více o hadu Grabštejn najdete na https://www.hrad-grabstejn.cz/cs.

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři