Hrad a zámek Bečov nad Teplou ukrývá hned tři unikátní poklady. Jeden z nich je tekutý

15. červenec 2022

V Bečově nad Teplou v Karlovarském kraji stojí majestátní hrad. Jeho historie sahá do 14. století, kdy byl postaven pro ochranu důležité obchodní stezky a také pro výběr cla. Později sloužil i jako reprezentativní sídlo. To ovšem nevyhovovalo nárokům majitelů, a proto byl počátkem 18. století přistavěn pozdně barokní zámek s terasovými zahradami.

Hlavní zajímavostí hradu a zámku v Bečově nad Teplou ale nejsou krásné zahrady, zámecké interiéry s původním mobiliářem z 19. století, ani zajímavá architektura. Nejvyhledávanějším exponátem je relikviář svatého Maura ze 13. století, který je po korunovačních klenotech druhou nejcennější šperkařskou památkou u nás.

Jde o dřevěnou schránku zdobenou zlatem a drahými kameny, která v sobě ukrývá relikvie čtyř světců - svatého Maura, svatého Jana Křtitele, svatého Timoteje a svatého Apolináře. Relikviář je uložený ve speciální trezorové místnosti, kterou můžete navštívit v rámci jednoho z prohlídkových okruhů. Součástí prohlídky je také doprovodná expozice, která dokumentuje jeho historii včetně zajímavostí, které se vztahují k jeho objevení pod podlahou hradní kaple.

Druhým bečovským pokladem je tak zvaný tekutý poklad, který byl z větší části objeven spolu s relikviářem. Jedná se o 136 lahví vín, koňaků a portského z konce 19. století. Jednotlivé lahve mají hodnotu až 700 tisíc korun. Aby mohli i návštěvníci ocenit jedinečnost takového pokladu, je v plánu příprava nové expozice.

Relikviář svatého Maura

Třetím pokladem je původní podoba středověkého hradu, která byla zachována i přes četné modernizace celého komplexu. Hrad byl po dokončení zámku totiž používán jako hospodářská budova a díky tomu měl i nezbytnou údržbu. Díky tomu se řadí mezi nejzachovalejší středověké hrady v České republice.

Zámecký areál v Bečově nad Teplou nabízí i několik expozic. I když je v současné době uzavřen prohlídkový okruh věnovaný zámeckým interiérům, je stále co objevovat.

Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.