Hraběnčin medovník, Jablečná polévka a bezlepková Filharmonie

Hraběnčin medovník
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia v úterý 22. srpna 2006)
Těsto: 650 až 700 g hladké mouky, 75 g másla nebo rostlinného tuku, 3 vejce, 300 g cukru - může být i krystalový, 3 lžíce medu, 3 kávové lžičky jedlé sody
Krém: 1/2 l mléka, 4 - 5 lžic hrubé mouky, 250 - 300 g másla, vanilkový cukr, mletý cukr podle chuti


Postup
Med, máslo, vejce a cukr ušlehejte v horké vodní lázni. Asi po čtvrt hodině směs odstavte, vmíchejte do ní 3 kávové lžičky jedlé sody a mouku. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a zpracujte ještě ručně (má být hebké, vláčné a nemělo by se lepit). Hotovou hmotou rozdělte na čtyři díly. Každý rozválejte na silnější plát (menší než plech, na kterém budete těsto péct). Plát přeneste na nízký vymazaný a moukou vysypaný plech a ručně dotvarujte na jeho velikost. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, aby se na plátech netvořily puchýře. Pečte při teplotě 180 C asi 3 - 5 minut. V horkovzdušné troubě stačí 160 C. Tímto způsobem zpracujte i zbylé díly. Ihned po upečení můžete pláty ještě postříkat rumem.

Krém
Z mléka a mouky uvařte hustou kaši a nechte vychladnout za občasného míchání. Po vychladnutí do ní zapracujte máslo a cukr, vanilkový i mletý.

Pak pláty medovníku spojte krémem. Jednu vrstvu můžete namazat marmeládou nebo povidly. Nebo můžete každý plát namazat nejprve marmeládou (povidly) a teprve potom krémem. Malou vrstvu krému můžete dát a vrchní plát a posypat kokosem nebo strouhaným perníkem. Další varianta konečného zdobení: vrchní plát potřít marmeládou, krémem a zalít čokoládovou polevou. Nebo jenom čokoládovou polevou.

Jablečná polévka
(recept zazněl v Apetýtu v pondělí 21. srpna 2006)
4 jablka, 5 řezů bílé veky, 4 hřebíčky, lžíce cukru, 1 dl bílého vína, 4 lžíce vařených jáhel

Jablka nakrájíme na plátky, přidáme hřebíček, veku, zalijeme vodou a vše rozvaříme na kaši. Prolisujeme a podle potřeby zředíme vínem. Podle chuti osladíme a vmícháme předem uvařené jáhly a ihned podáváme.

Filharmonie (bezlepková)

2 hovězí plátky nejlépe roštěnky, 150 g anglické slaniny, 1 pálku česneku, 1 konzervu loupaných rajčat, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Plátky masa lehce naklepeme nejlépe přes fólii, osolíme a opepříme. Pokladme plátky anglické slaniny a svineme jako ptáčky. Zašpendlíme kovovou svorkou. Česnek nasekáme na kousky, rajčata nakrájíme na větší kusy a smícháme s olivovým olejem. Hovězí plátky zprudka zapečeme v kastrolku a zalejeme marinádou tak, aby bylo maso ponořené. Dusíme na mírném plameni asi 60 minut. Před podáváním, pokud je šťáva příliš řídká, necháme chvíli dusit bez pokličky, aby se voda částečně odpařila. Podáváme s bezlepkovými špagetami.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz