Hovězí se sójovými boby a bezlepkové Dukátové buchtičky

Hovězí se sójovými boby
(recept zazněl v Apetýtu 20.února 2006)
300 g předního hovězího, 200 g sójových bobů, 1 cibule, 200 g hlávkového zelí, 4 žampióny, stroužek česneku, 5 cl sójové omáčky, 5 cl bílého vína, lžička škrobu, 1 žloutek, sůl, vegeta, olej

Maso nakrájíme na jemné nudličky, přidáme žloutek a polovinu škrobu, promícháme a necháme v chladnu odležet. Sójové boby uvaříme doměkka, stejně tak hlávkové zelí. To překrájíme na kostičky a po uvaření necháme okapat. Na rozpáleném oleji prudce opečeme maso, tuk slijeme, přidáme boby, zelí, na plátky nakrájené žampióny, cibuli, ochutíme třeným česnekem, vegetou, zalijeme zálivkou ze sójové omáčky, vína, zbytku škrobu a podusíme. Podáváme s rýží.

Dukátové buchtičky (bezlepkové)

250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g cukru, 1 sáček sušeného droždí, 50 ml oleje, 320 g bezlepkové směsi Mantler, citronová kůra z 1 citronu, citronová šťáva z 1/2 citronu, sůl, olej na potření Krém: 1 l mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 50 g vanilkového pudingu, 100 g cukru, trošku pravého Rumu (nemusí být)

Příprava těsta: V mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme vzkypět. Pak přidáme žloutky, sůl, citronovou šťávu, olej, bezlepkovou mouku a citronovou kůru z dobře omytého citronu. Těsto vypracujeme nejlépe elektrickým hnětačem. Na pomoučeném vále (bezlepkovou moukou) utvoříme váleček, ze kterého ukrajujeme rovnoměrné kousky. Tvoříme kuličky, které naskládáme na pečícím papírem vyložený plech. Olejem potřeme boky kuliček, aby se po upečení lehce oddělovaly. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova.
Krém si připravíme smícháním všech surovin, které povaříme. Nakonec přidáme trošku Rumu.
Při podávání můžeme Dukátové buchtičky ozdobit čepicí sněhu z bílků.

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz