Hovězí maso s omáčkou ze sušeného ovoce

Pokud si zrovna nepotrpíte na sladké, zato rádi experimentujete s přípravou masa, máme dnes recept právě pro vás. O netradiční chuť hovězího masa se postará kombinace kořenové zeleniny a sušeného ovoce.

Budete potřebovat:

400 g hovězího pupku
1 cibule
2 stroužky česneku
1 velká mrkev
1-2 hrsti sušeného ovoce (směs jablek, švestek, hrušek)
bobkový list
nové koření
sůl, pepř

Postup:

1. V hrnci vhodném i pro pečení v troubě na oleji zprudka opečeme maso nakrájené na kostičky.

2. Dáme ho stranou, osolíme a opepříme a ve výpeku zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme mrkev na kostičky a nahrubo nasekaný česnek.

3. Opékáme, dokud se zelenina nerozvoní, přidáme zpět maso, ovoce a zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené.

4. Přidáme nové koření a bobkový list, zakryjeme poklicí a pečeme v troubě na cca 170 stupňů zhruba hodinu.

5. Během pečení občas promícháme, dle potřeby podlijeme.

6. Až bude maso měkké, vyndáme koření, šťávu můžeme propasírovat, nebo zeleninu a ovoce nechat na kousky, případně část z ní rozmixovat.

autor: Zuzana Plíšková