Houbové žně! Maso chudých, to jsou prý houby. Připravte si skvělé taštičky plněné svými úlovky

Počasí posledních dnů udělalo radost houbařům - na většině míst Královéhradeckého kraje zapršelo a probudil se tak znovu typický podzimní růst hub. A vášniví houbaři nosí z lesů košíky plné krásných úlovků.

Češi jsou národem houbařů. Houby tvořily součást jídelníčku našich předků již v pravěku a po celá staletí byly velmi oblíbenou ingrediencí v kuchyni.

Ingredience
  • 500 g vařených brambor
  • 300 g huby čerstvé nebo zmražené
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g slaniny
  • 1-2 ks vejce
  • 2 cibule
  • sádlo
  • voda
  • kmín
  • sůl
  • osmažená cibulka a kysané zelí jako příloha
  • tvořítko na taštičky

Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u hub samozřejmě platí všeho s mírou.

Houby byly často používány zejména v lidovém prostředí. V 18. a 19. století se připravovala bramborová polévka s houbami, jáhlová polévka s houbami, houbová omáčka na mnoho způsobů, houbový kuba (typický vánoční pokrm), nebo smaženice. A tato oblíbená jídla se v českých domácnostech připravují dodnes.

Postup:
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, promícháme je s moukou, přidáme sůl, vejce a vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na plát tlustý 3 až 4 milimetry.
Houby podusíme na sádle, ochutíme kmínem a solí.
Tvořítkem na plněné pečivo, spodní hranou, vykrájíme kolečka, ty položíme na opačnou stranu se zubatým okrajem, do středu dáme lžičku hub a tvořítko zavřeme.
Hotové taštičky vaříme v mírně osolené vodě 5 až 6 minut.
Vyjmeme děrovanou naběračkou, přendáme na talíře a přelije rozškvařenou slaninou a osmaženou cibulkou, jako přílohu dáme kysané zelí.

Poznámka:
Taštičky se plnily i masem nebo dělaly na sladko, plněné povidly, tvarohem, mákem, přelité másle a sypané cukrem a skořicí.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.