Houbové žně! Maso chudých, to jsou prý houby. Připravte si skvělé taštičky plněné svými úlovky
Počasí posledních dnů udělalo radost houbařům - na většině míst Královéhradeckého kraje zapršelo a probudil se tak znovu typický podzimní růst hub. A vášniví houbaři nosí z lesů košíky plné krásných úlovků.
Češi jsou národem houbařů. Houby tvořily součást jídelníčku našich předků již v pravěku a po celá staletí byly velmi oblíbenou ingrediencí v kuchyni.
- 500 g vařených brambor
- 300 g huby čerstvé nebo zmražené
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g slaniny
- 1-2 ks vejce
- 2 cibule
- sádlo
- voda
- kmín
- sůl
- osmažená cibulka a kysané zelí jako příloha
- tvořítko na taštičky
Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u hub samozřejmě platí všeho s mírou.
Houby byly často používány zejména v lidovém prostředí. V 18. a 19. století se připravovala bramborová polévka s houbami, jáhlová polévka s houbami, houbová omáčka na mnoho způsobů, houbový kuba (typický vánoční pokrm), nebo smaženice. A tato oblíbená jídla se v českých domácnostech připravují dodnes.
Postup:
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, promícháme je s moukou, přidáme sůl, vejce a vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na plát tlustý 3 až 4 milimetry.
Houby podusíme na sádle, ochutíme kmínem a solí.
Tvořítkem na plněné pečivo, spodní hranou, vykrájíme kolečka, ty položíme na opačnou stranu se zubatým okrajem, do středu dáme lžičku hub a tvořítko zavřeme.
Hotové taštičky vaříme v mírně osolené vodě 5 až 6 minut.
Vyjmeme děrovanou naběračkou, přendáme na talíře a přelije rozškvařenou slaninou a osmaženou cibulkou, jako přílohu dáme kysané zelí.
Poznámka:
Taštičky se plnily i masem nebo dělaly na sladko, plněné povidly, tvarohem, mákem, přelité másle a sypané cukrem a skořicí.
Dobrou chuť!
Související
-
Houbové jihočeské království aneb houbová paštika s tymiánem
Vydáme se společně napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality.
-
Vytáhněte pánev! Dnes si společně usmažíme do zlatova křupavé houbové omelety
Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do kterých lze přidat různé přísady. Směs se rovnoměrně rozlévá na rozpálenou pánev a při smažení už se nemíchá.
-
Cuketovo houbové ragú je zdravé, chutné a přitom netradiční
Urodilo se nám jich na zahrádkách plno. Cuket! Mají minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhají př...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.