Houbařská sezóna vrcholí, poznali to i v nemocnicích

23. říjen 2022 23:11

Letošní houbařská sezóna začala o něco později než jiné roky, ale o to je bohatší. Bohužel i na otravy houbami. Hlavně pokud sbíráme ty, které neznáme – a omylem přitom zaměníme jedlou houbu s nejedlou nebo dokonce jedovatou.

Počasí posledních dnů přálo houbám. A i když se o tomto víkendu podmínky pro růst hřibů zhoršily, přinesli houbaři často plné košíky.

Kam pro radu?

Houbařská poradna Moravského zemského muzea má otevřeno v pondělí a v úterý vždy od 9 do 12 a od 13 do 18 hodin v areálu muzea v Biskupském dvoře v Brně.

Rady poskytují i odborníci v dalších městech (často například v tamních muzeích) a v České mykologické společnosti.

Statistiky se proto plní nejen brněnské houbařské poradně, která funguje v Moravském zemském muzeu, ale také v nemocnicích. Údaje za tento víkend zatím nejsou k dispozici, ale za poslední dva měsíce hlásí brněnské fakultní nemocnice deset případů otrav.

Polovinu případů má na svědomí jedovatá muchomůrka tygrovaná, kterou si lidé někdy spletou s jedlou a chutnou muchomůrkou růžovkou.

„První problémy nastávají třicet minut až hodinu po otravě, konkrétně zvracení a těžké průjmy a podobně. U muchomůrky tygrované se často projeví zvláštnost, lidé mají často halucinace a pocit zmatenosti,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Jiří Erlebach.

Čtěte také

První laickou domácí pomocí při jakékoli otravě houbami je užití živočišného uhlí a okamžitá návštěva nemocnice. Podle mykologa Vladimíra Antonína z brněnské poradny například neléčená otrava muchomůrkou zelenou vždy končí smrtí.

K problémům ale stačí i špatné skladování jedlých hub nebo jejich špatná příprava, zejména krátká tepelná úprava.

Zdravotníci připomínají, že jim v případě problémů po konzumaci hub pomůže, pokud s sebou lidé přinesou dané houby, jejich odřezky, případně dokonce i produkt, který z nich připravili.

Spustit audio

Související