Houbám se na jihu Moravy podle mykologů nedaří. Situaci zřejmě nezmění ani dešťové přeháňky

16. červenec 2019

Sucho, vítr a vysoké teploty na začátku prázdnin nepřály růstu hub. Situaci zřejmě nezmění ani přeháňky v posledních dnech.

Zatímco před deseti lety bývaly v červenci houbařské poradny plné houbařů s košíky, letos zejí prázdnotou. Současné klima ale podle mykologů vyhovuje druhům hub, které jsou u nás vzácné a chráněné.

Mykoložka Libuše Kotilová žije na Třeboňsku. Právě zde jsou podle ní ideální podmínky pro růst hub

Dešťové přeháňky na jižní Moravě podle mykologů růst hub v těchto dnech výrazně neovlivní. Lesy jsou podobně jako v loňském roce suché. Výskytu křemenáčů, kozáků nebo praváků nepomáhají ani vysoké teploty a vítr. V regionu se kromě tradičních hub začínají objevovat také středomořské druhy. Některé z nich jsou dokonce chráněné a lidé by je neměli sbírat.

Podle mykologů není současná situace houbařům příliš nakloněná. Víkendové deště byly spíše lokální. Tam, kde zapršelo, by měli houbaři ještě chvíli počkat a do lesa vyrazit zhruba za týden. Oproti předchozím letům ale jedlých hub z kraje července v lesích nepřibývá.

Na vině je sucho

Zatímco jaro podle mykologů vypadalo slibně díky dostatku vláhy – dařilo se například závojenkám podtrnkám – v těchto týdnech v lese jedlé houby prakticky nejsou. Kromě nedostatku vody napomáhá k rychlejšímu vysušování také vítr. Teplotní rekordy na přelomu prázdnin, které se blížily k 38 stupňům Celsia, pro růst hub také nejsou dobré.

Změna druhové složení hub v našich lesích

Stále častěji se u nás vyskytují druhy hub, které jsou typické spíše pro jižní Evropu. Muchomůrky císařské nebo hřiby královské jsou podle odborníků v lesích častěji, než tomu bylo dřív. Jižní Morava je takovým pomyslným severním cípem pro takzvané středomořské druhy. Ty dokáží lépe vzdorovat jak vysokým teplotám, tak suchému počasí. Některé vzácné druhy by se tak díky mnohdy až subtropickému klimatu, mohly v lesích rozšířit. Houbaři by ale měli respektovat, že tyto druhy jsou u nás zákonem chráněné.

autor: tip
Spustit audio