Světelní kouzelníci VISUALOVE: Koníček se vyvinul v práci, která nás baví. Dělali bychom to i zadarmo

24. listopad 2021

Fascinuje je světlo a právě s ním dokážou doslova zázraky. K realizacím skupiny VISUALOVE patří například svítící planety u brněnské hvězdárny na Kraví hoře.

„Jsme spolužáci z brněnské architektury, společně jsme tvořili projekty už na škole. U mě to začalo v roce 2011 na festivalu světla v Olomouci, kde jsem se nadchl pro práci se světlem,“ říká Jan Machát.

O rok později se spojil s Michalem, aby vytvořili jejich první projekt s názvem koule. Tam zjistili, že je práce baví a skvěle se doplňují. Z koníčku se nakonec stalo živobytí. „Dělali jsme to, protože nás to bavilo a dělali bychom to i zadarmo, částečně jsme jen pokrývali náklady.“

„Architekty nikdo neučí pracovat se světlem, to jsme se museli naučit mimo školu. Ale ta nám dala technické vzdělání, naučili jsme se prezentovat své projekty,“ vzpomíná Okleštěk. 

„V architektuře trvají dlouho přípravy a výsledek se dostaví za dlouhou dobu. U naší práce projekty vznikají rychle – nápad za den, realizace klidně za měsíc. Výsledky se dostavují rychleji a jsou vidět, to trochu zahřeje ego,“ směje se Machát.

Co představili na festivalu Mácháč? A jaké byly jejich projekty Světlem proti viru a Energie lékařům? Poslechněte si rozhovor Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio