Kočky jsou jako brambůrky, jedna nikdy nestačí, shodují se milovnice koček

22. říjen 2021

Aristoteles kdysi prohlásil, že zvíře má duši. Své o tom ví Lenka Němcová z charitativního kočičího spolku Kryšpín a Anežka Štelclová, která vede útulek Opuštěné kočičí tlapky.

Lásku ke kočkám získaly obě ve svém životě už dávno. Anežka Štelclová stihla zachránit desítky koček, ve svém útulku se o ně společně s dobrovolníky stará ve veškerém volném čase. „Nejdřív jsem fungovala jako dárce pro jiné útulky, nakonec jsem založila vlastní organizaci,“ popisuje.

Lenka Němcová a Anežka Štelclová hosty dopoledního Apetýtu

Pokud najdeme někde opuštěnou nebo zraněnou kočku, nebudeme mít moc možností, kam ji svěřit do péče. „V Jihomoravském kraji není jediný oficiálně registrovaný obecní kočičí útulek, jsou pouze tři útulky, které se kromě psů starají také o kočky. Péči poskytují stovkám koček především soukromé útulky, které existují díky darům od dobrých lidí a za podpory charitativních organizací,“ říká Lenka Němcová.

Proto také hledají každou pomocnou ruku, například na pořádání jejich pravidelných dobročinných bazárků nebo na každodenní pomoc v útulku.

„Udala jsem z útulku tolik koček – a lidí jsem se vždycky ptala, jestli ví, co je lepší než kočka. No dvě kočky! Opravdu jsem lidi přesvědčila, aby si nakonec vzaly dvě kočky. Ty se potom staly plnohodnotnými členy domácnosti,“ vypráví Štelclová. „A taky se říká, že kočky jsou jako brambůrky, jedna nikdy nestačí!“

Mléko? Ne, raději vodu

O tom, jak se o kočky nejlépe starat a co všechno potřebují, panuje mezi lidmi spousta mylných představ. „Dnes už kočky venku žít skoro nemohou, svět se změnil. Když máte kočku doma, pomůže vám vytvořit domov. I když jsem zjistila, že mám alergii, bylo mi jasné, že mám na prvním místě psychiku a proto jsem si pořídila další kočku, už bez ní nemůžu žít,“ směje se Němcová.

Kočka je prý velká myšilovka, jen pokud je dobře nakrmená a vykastrovaná. Dále bychom měli dávat pozor, aby kočka nevypadla z okna. Časté je také uvíznutí a následné udušení kočky v okenních ventilačkách, a to hlavně v létě. Rozhodně neplatí, že by kočka měla mít alespoň jednou za život koťata. Také bychom neměli kočkám dávat mléko, které jí kazí zažívání – nejlepší nápoj je pro ni voda.

Můžeme kočku vycvičit tak, aby poslouchala na povel, jako je tomu u psů? Poslechněte si rozhovor! Obě milovnice koček vyzpovídala v Apetýtu Jana Kobylinská.

autor: Jana Kobylinská | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související