Chemické znečištění nezná hranice, používejme selský rozum a snažme se omezit plasty, apeluje vědkyně

25. listopad 2022

V rámci výzkumného projektu INFERNO se Jana Navrátilová zabývá vlivem chemických látek na reprodukční schopnost hasičů. Spolupracuje při tom s embryologem Michalem Ješetou z Centra asistované reprodukce FN Brno a také se Školicím a brněnským střediskem výcvikového zařízení Hasičského záchranného sboru ČR.

Čtěte také

Téma zaujalo Navrátilovou při pobytu na americkém ministerstvu životního prostředí v Severní Karolíně. V posledních letech se zvýšil zájem o zkoumání perforovaných sloučenin, protože jsou to látky, které se průmyslově vyrábí.

„Hasiči jsou vystaveni těmto látkám ve větším množství z hasicích pěn. Máme je ale všichni kolem sebe i v sobě. Tyto chemikálie najdeme například ve voděodolném oblečení, krabicích na pizzu – všude, kde má být obal odolný mastnotě a vodě. Jsou také tam, kde použijeme plasty nebo jakékoliv zpomalovače hoření. Dopad jejich působení na zdraví a plodnost je zatím nejasný, proto chceme poznat víc souvislostí,“ vysvětluje Navrátilová z Recetoxu.

Jejich výzkumný projekt ještě není ukončený. Jako výsledek by měla vzniknout mimo jiné i sada doporučení pro hasiče. „Aby věděli, jak se chovat po zásahu – že by třeba neměli v pracovním oblečení chodit domů za rodinou.“

Michal Ješeta a Jana Navrátilová

I když některé zdravotní souvislosti mezi bisfenoly a našim zdravím už jsou doložitelné, vědci a výzkumníci mají ještě stále co objevovat. Vidí v tom také smysl své práce. „Věda by vždy měla sloužit společnosti. Vynalezli jsme a používáme věci, které nám ulehčují život, ale nesou i potenciální vyšší zdravotní rizika. Snažíme se zjišťovat, zda jsou některé látky skutečně tak nebezpečné. Používejme selský rozum, snažme se omezit plasty, používat přírodní kosmetiku, inspirujme se tím, jak žili naše babičky a dědové.“

Spustit audio

Související