Hipoterapeutka Veronika Šranková: U koně je nejdůležitější klid

20. březen 2019

Projekt Emil pomáhá vymyslela nadšená mladá žena Veronika Šranková. Jde o jedinečnou hipoterapii s malým koněm plemene Falabella, který může i za ležícími pacienty.

Toto plemeno se vyznačuje klidnou povahou a nízkým vzrůstem – konkrétně Emil má v kohoutku 80 centimetrů.

Hostem dopoledního Apetýtu byla Veronika Šranková s koněm Emilem

Veronika Šranková vychovává a připravuje koníky tak, aby mohli pomáhat dlouhodobě nemocným pacientům. „Reakce pacientů, když vejde kůň do nemocničního pokoje, jsou překvapivé, šokující i radostné. Je to něco nezvyklého, člověk to zkrátka nečeká.“ Věkový rozptyl pacientů, za kterými Veronika s Emilem přichází je velmi široký. Jsou jimi malé děti, až po stoleté babičky a dědečky. „Děti jsou bezprostřední, takže se z přítomnosti koníka hned radují,“ říká Veronika Šranková a dodává: „Děti rázem zapomenou, že jsou v nemocnici a že je něco trápí.“

Hipoterapie je obor hiporehabilitace, fyzioterapeutická metoda využívající jako pomůcku speciálně připraveného koně, konkrétně pohybu jeho hřbetu v kroku.

Hostem dopoledního Apetýtu byla Veronika Šranková s koněm Emilem

Kůň musí být připraven na výtahy, úzké prostory, na plošiny, schody. Což si ostatně vyzkoušel i při výstupu do prvního patra budovy brněnského Českého rozhlasu.

„Mám každé zvíře s nějakým handicapem. Líbí se mi, že můžeme lidem ukazovat, že dokonalost neexistuje. Emil má již od narození prohlubeň na čele. Od loňského léta máme Romanku, které chybí pravé oko. A od zimy máme tříletého hřebečka, který má pro změnu pokřivené zadní nožky. Ničemu to ale nevadí, protože je šikovný a učenlivý!“

Proč Veronika věří, že zvíře dokáže pomoci uzdravit? Jaké koně si pro svoji práci vybírá a jak speciálně je připravuje? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio