Vasky jsme zvládli rozběhnout s třiceti tisíci, říká zakladatel obuvnické firmy Václav Staněk

24. září 2020

Jeho rodným městem je Zlín a vzorem Tomáš Baťa. Stejně jako on začal podnikat v šestnácti letech. Původně dělal vrcholově atletiku, ale kvůli cukrovce se sportem skončil.

„Začínal jsem u sebe v pokojíčku, na pingpongovém stole se rodily moje plány,“ říká Václav Staněk, který se do byznysu vrhl už jako náctiletý. Jeho firma navázala na zlínskou obuvnickou tradici.

Je také čtyřnásobným mistrem České republiky v běhu na 800 metrů v žákovských a dorosteneckých kategoriích. „Věděl jsem, že chci podnikat, ale zároveň jsem se chtěl také věnovat atletice, která mě bavila a naplňovala.“ Předčasně mu však slibně rozjetou kariéru ukončila cukrovka.

Cílevědomost hraje důležitou roli jak ve sportu, tak v podnikání. „Musíte makat, plánovat, umět si načasovat formu. Pokud nemá člověk cíl, tak se ho potom těžko dosahuje,“ myslí si Staněk.

Na rozjezd potřeboval 30 tisíc korun, což není žádná závratná suma. „Bylo to všechno, co jsem měl, takže víc možností ani nebylo. Díky mým kamarádům, kontaktům a píli našeho týmu jsme to zvládli i s těmi 30 tisíci,“ svěřuje se v rozhovoru Staněk.

Nosí Václav Staněk i jiné boty, než ty, které jeho firma vyrábí? Kolik lidí se podílí na výrobě jednoho páru bot? A jsou boty první věcí, které si u člověka všimne? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio