Nejsem typ spisovatele, který by bral svou čtenářskou obec na lehkou váhu, tvrdí Sylva Lauerová

24. listopad 2022

„Dobrou náladu mi dodává kromě psaní i hudba, stejně jako setkávání s lidmi – ať už na Dnech poezie nebo v domovech pro seniory,“ říká spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová.

Její kniha Experimentální atlas mužů získala čestné uznání v soutěži o Cenu Miroslava Švandrlíka, která oceňuje nejlepší humorná literární díla. Letos po delší odmlce vydává rovnou dvě další knihy – sbírku poezie Klóketen (s podtitulem Zápisky z dozrávání) a román s detektivní zápletkou Hodina zmijí.

„Uplynulé roky pro mě byly obtížné. Vydala jsem se totiž na původně půlroční cestu kolem světa a někde mezi Argentinou a Chile jsem onemocněla. Během čtyř týdnů jsem zhubla dvanáct kilo, předčasně jsme se museli vracet, ve světě se začal objevovat covid. Vracela jsem se do Česka v době tvrdého lockdownu. Pak mi ještě onemocněl a odešel tatínek. Proto moji čtenáři museli čekat tři roky – během toho období jsem byla schopná psát jenom básně.

Setkávání se čtenáři

Se svými čtenáři konzultuji i některé věci při psaní románů, uplynulé tři roky jsem je ale bohužel zanedbávala. Tak doufám, že na mě nezapomněli,“ říká spisovatelka. „Snažím se s nimi mít velmi mít blízký vztah, protože si jich vážím.“

Její práce je pestrá, patří do ní i živá setkávání se čtenáři. „Kromě autorských čtení velmi ráda pořádám pravidelné návštěvy v domovech seniorů, kde společně vzpomínáme na jejich milované básníky ze školních lavic. To mi přináší velké obohacení a emocionální náboj. Řekla bych, že je naše povinnost myslet na staré lidi a vracet jim to, co udělali pro nás. To v dnešní společnosti vidím jako nedostatečné.“

Malá škoda

leklá ryba

plytká voda

vratký most

a nudný břeh

žádné místo pro příběh

Tuto báseň uslyšíte v autorčině přednesu a dozvíte se, proč ji původně chtěla vyřadit. Musí spisovatelka prožít vše, o čem píše? Proč je každá její kniha z jiného žánru? Jak vznikala její nejnovější kniha? O tom uslyšíte v záznamu rozhovoru s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související