Prevence srdečních obtíží: zdravý životní styl a pohyb. To můžeme udělat všichni a hned, radí kardiolog

22. listopad 2021

Pozvání do Apetýtu přijal zkušený odborník na srdce, přednosta Interní kardiologickékliniky ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích Petr Kala.

Jeho tatínek byl lékař, maminka pracovala jako laborantka, zdravotní prostředí tak Petra Kalu obklopovalo od narození. „Když mi bylo kolem 10 let, tak jsem se rozhodl, že chci být lékařem. Předtím jsem chtěl být kouzelníkem nebo popelářem,“ směje se. Zvažoval ale i JAMu kvůli hře na klavír.

Petr Kala přibližuje, jak moderní operace probíhají. „Jsou to minimálně krvavé zákroky, přes katetr se dostaneme k srdci a tam pracujeme.“ Za uplynulých 30 let, kdy se Kala pohybuje v oboru kardiologie, se mnohé změnilo. Co považuje za převratné? „Katetrová léčba je unikátní v rámci celé medicíny. Pokud pacient včas zavolá a záchranka ho doveze na sál, během 20 až 30 minut zprůchodníme tepnu a z velké části mu jsme schopni zachránit život.“

V rozhovoru prozradil i návod k prevenci srdečních chorob. „Zdravý životní styl a k tomu patří to, aby člověk neměl nadváhu, aby odolával stresu, to znamená, aby měl dostatek pohybu a dobře se stravoval. To můžeme udělat všichni a hned. Potom je to adekvátní kontrola rizikových faktorů.“

Co se v srdci děje při infarktu myokardu? Jaké pocity prožívá Petr Kala při záchraně života? Má prodělání covidu vliv na srdeční diagnózy? Podle jakých příznaků poznáme obtíže srdce? O tom všem si poslechněte v záznamu Apetýtu.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.