Na to, že je to kniha o smrti, je tam místy dost živo, hodnotí svůj nový román stand-up komik Tomeš

21. říjen 2021

Až na ten konec dobrý, to je název nové knihy spisovatele, novináře a v neposlední řadě stand-up komika Pavla Tomeše. Je to jeho první velká kniha – jak složité je v dnešní době literárně a nakladatelsky prorazit?

Knihu s podtitulem „humorný román o smrti“ psal dlouhých deset let a mnohokrát psaní odložil.  Nejtěžší podle něho bylo si k psaní sednout. I tak ho musela partnerka zamykat v pracovně, aby vůbec něco napsal. Výsledkem je příběh tří lidí, malé holčičky – sirotka, svérázného dědečka, který se o ni stará, a redaktorky černé kroniky. Každý z nich se s tématem smrti snaží vypořádat  po svém.

Křest knihy Pavla Tomeše Až na ten konec dobrý se koná 13. listopadu 2021 v brněnském hotelu Passage.

Spisovatelem se chtěl Pavel Tomeš stát od dětství. „Když je člověk malý, neumí to odhadnout. Psal jsem spoustu knih, ale všechny se poměrně rychle vyhrotily hned v první kapitole. Většinou tam i všichni umřeli,“ říká s nadhledem. Vedle psaní se věnuje i stand-up comedy a patří mezi nejvyhledávanější stand-up komiky.

Reakce publika a literární stand-up

Jaké to je, když při představení publikum reaguje víc než vlažně? „Ve stand-up comedy se nesmíte nechat publikem rozkolísat, je na to velice citlivé a přestane vám důvěřovat. Když výstup nefunguje, musíte to dát úplně stejně jako by se lidi smáli. Jinak na pódiu strávíte několik těžkých let se smrtelným potem na čele. Když to funguje, dojde k zvláštnímu přenosu energie a ten pocit je naopak velmi návykový.“

Tomešovou specialitou je literární stand-up. „Nechtěl jsem dávat na plakáty autorské čtení. To máte představu, že na takové autorské čtení přijdete, někdo tam bude na pódiu kuňkat a nakonec si musíte koupit nějakou tlustou knihu. Já vycházím ze stand-up comedy. Vycházím z toho, aby se lidi pobavili jen tím, že tam byli. A nakonec si musí koupit tu knížku samozřejmě. Spojím tak dvě věci, které mám rád – knížky a stand-up,“ vysvětluje.

O tom, proč patří podle Pavla Tomeše textový editor mezi nejdůležitější vynálezy lidstva, jak by se s ním asi vypořádal Dostojevskij, ve kterém věku začne být člověk vtipný a zda je možné se v dnešní době psaním uživit, si poslechněte v Apetýtu s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související