Eva Francová v Krizové kuchařce ze Svatojánu radí, jak vařit úsporně a lokálně

27. listopad 2020

Jak se uskromnit a zbytečně nenakupovat drahé potraviny? A jak se žije v obci s půvabným názvem Svatoján, to prozradí v rozhovoru Eva Francová.

Blogerka, kuchařka a také autorka knihy Krizová kuchařka ze Svatojánu vystudovala kamenictví, ale nakonec tohle řemeslo pověsila na hřebík.

Hořice – město kamenné krásy, tak popisuje Eva Francová své rodné město. „Chtěla jsem na uměleckoprůmyslovou školu. Ale jelikož neotevřeli keramiku v Bechyni, kam jsem chtěla jít, tak mi bylo doporučeno, abych šla na kamenickou školu, že mi potom uznají zkoušky a budu moct přestoupit. Zalíbilo se mi tam, takže jsem ve škole nakonec zůstala.

Bylo nás dvanáct v ročníku, z toho tři holky. Já jsem se po škole několik let živila touhle těžkou profesí, takže majzlík a kladivo jsem dobře znala,“ vzpomíná na studia v Hořicích.

Co najdete v knize?

Výtvarnice na volné noze je autorkou kuchařských knih a také blogu. Co všechno v knize čtenář najde? „Je rozdělena na několik kapitol. Důležité jsou recepty, kde nejsou žádné cizokrajné suroviny, ale pouze lokální. Domácí lékárna nabídne návody na bylinné preparáty nebo jak na propolisovou mast. Pak jsou tam vychytávky jako je domácí ocet, kváskový chleba, šťáva z kdoulí, která může nahradit citron,“ vyjmenovává Francová.

Staré oblíbené kuchařky

Eva Francová má v oblibě staré kuchařky. „Třeba Marholdova Krkonošská kuchařka je výborná, je to tam psané nářečím a to je rozkoš číst. Mně se líbí, že jsou ty recepty jednodušší. Nejsou tam suroviny na efekt. I člověk začátečník by podle nich zvládl něco uvařit.“

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související