Hospoda není, tak bude kavárna. Troubky – Zdislavice chtějí za statisíce nabídnout lidem posezení

Troubky-Zdislavice na Kroměřížsku budují vlastní kavárnu. Hotová bude do začátku prázdnin.

Obec upravuje pro tyto účely část obchodu. „Přestavba přijde na zhruba sedm set tisíc korun,“ řekla nezávislá starostka Marie Ševčíková.

Podle ní není ani v Troubkách a ani ve Zdislavicích hospoda. „Obyvatelům to chybělo, a proto se zastupitelé rozhodli využít těchto prostor k posezení,“ uvedla starostka.

Jde o další obec na Kroměřížsku, které chce nahradit hospodu. Dřínov na Kroměřížsku zvolil cestu provozování restaurace před rokem proto, aby nezanikla.

Jak udržet hospodu v obci? Dřínov na to jde unikátně, pořídil si obecního hospodského

Hospoda v Dřínově

Hospoda z Dřínova končila kvůli EET. Obec ji koupila a je v zisku

Hrozilo totiž, že vesnice se čtyřmi sty padesáti obyvateli zůstane bez hospody. Starší majitel nechtěl přejít na systém elektronické evidence tržeb. Obec proto budovu koupila.

Nakonec zavrhla možnost pronájmu a v hospodě denně obsluhují zaměstnanci placení z obecního rozpočtu. Čistý zisk za první rok fungování je čtvrt milionu korun.

Podle pivovarů právě na vesnicích po zavedení elektronické evidence tržeb skončilo nejvíc restaurací a hospod. Přesná čísla ale neexistují. Obecní hospody a kavárny mají výhodu, jsou vyloučeny z elektronické evidence tržeb.

autor: pes
Spustit audio

Související