Hodonínská bezvýchodná nezaměstnanost

13. květen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Hodonín se dlouhodobě potýká s více než 15 % nezaměstnanosti. V horizontu několika měsíců by se mohla situace ještě zhoršit. Armáda totiž hodlá s koncem roku zrušit místní vojenskou posádku. O práci tak přijde více než stovka civilních zaměstnanců kasáren. Představitelé města se obávají, že tím negativní dopady odchodu vojáků zdaleka nekončí.

V Hodoníně za vojáčka mě brali, zpívá se v jedné z nejznámějších písniček o Hodoníně vůbec. Od 1. ledna příštího roku se stane tento popěvek už jen historickou vzpomínkou. Hodonínský starosta Jiří Koliba se tohoto dne obává. Odchod vojáků prý pocítí nejen úřad práce, ale i někteří místní podnikatelé.

Jiří Koliba: Nejen, že se nám poněkud ve městě opět zvýší i tak vysoká nezaměstnanost, protože podle informací, které máme v hodonínských kasárnách je cca 120 civilních zaměstnanců, ale nezanedbatelná není ani věc z poklesu tržeb v našich hodonínských podnicích a provozovnách, protože jednoznačně vojáci znamenají kupní sílu, která z města Hodonína zmizí.

Většina Hodoňanů, ať už jde o jmenované podnikatele či o ostatní, zatím až na výjimky o důsledcích odchodu vojáků z města neuvažuje. Vesměs ale místní nadšení nad zrušením posádky nejásají.

Obyvatelé Hodonína: Mrzí nás to. V Hodoníně byli odjakživa.

Obyvatelé Hodonína: Patří to k té tradici, k tomu koloritu toho města.

Obyvatelé Hodonína: Mně se to nějak osobně ani moc nedotýká. Akorát jsem slyšela, že co tam jsou civilní zaměstnanci, tak přijdou tím pádem o práci a tady se dost těžko hledá práce.

Obyvatelé Hodonína: Byla to tady taková tradice.

Odsun vojáků z města má však i v Hodoníně své zastánce. Jedním z nich je i bývalý tajemník městského úřadu Stanislav Mikuš. Odchodem vojáků prý odpadnou problémy s jejich případnou nekázní během vycházek. Město prý navíc může získat do svého majetku opuštěná kasárna.

Stanislav Mikuš: Ten prosto, který kasárna zabíraly, protože to je vlastně uvnitř města, tak si myslím, že ten prostor bude město moci velice dobře využít, ať už pro podnikatelskou sféru nebo pro odbytovou sféru, takže já to vidím jednoznačně jako příznivou zprávu, že tady ta posádka nebude.

Bezplatný převod obou budov kasáren slíbilo městu během své poslední návštěvy i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Starosta Jiří Koliba si však není jist, jestli bude právě tento dar pro město skutečným přínosem.

Jiří Koliba: Je tam věc, která se mně obecně nelíbí, protože bylo nám naznačováno, že podle současných pravidel. Měla být blokační klauzule, která by zakazovala prodat či převést tento majetek dále na třetí osoby. Neumím si představit, jak by město bylo schopno zafinancovat ze současných finančních a rozpočtových možností při budování kasáren a smysluplné využití. Předpokládali jsme, že alespoň část by bylo možné odprodat a z takto získaných prostředků dotovat nákladnou rekonstrukci.

Ať už bude odchod vojáků z Hodonína pro město citelný v dobrém či špatném, jedno je jisté. Vojenská přísaha, která proběhla na hodonínské Národní třídě minulou sobotu, byla definitivně poslední v historii města.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu