Hnutí ANO vyloučilo brněnského radního Kratochvíla

6. listopad 2015

Vedení hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla ze svých řad. Po jednání předsednictva ANO v Praze to řekl předseda hnutí Andrej Babiš. Podle něj Kratochvíl poškozoval hnutí.

"Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili," řekl šéf ANO Andrej Babiš.

S tím ale Kratochvíl nesouhlasí. Rozhodnutí předsednictva je pro něj zklamáním. „Především je pro mě hlubokým zklamáním jednání s čelnými představiteli hnutí ANO v Brně. A to především proto, že jsem dlouhodobě prosazoval odpolitizování v městských firmách. Pracoval jsem v celku profesionálně na vytvoření holdingové struktury.“

„Ale samozřejmě mé počínání asi pravděpodobně bránilo některým čelným představitelům hnutí ANO v Brně ke svým krokům a cílům, které jsou pro mě neznámé,“ řekl Tomáš Kratochvíl.

Brněnské ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla k rezignaci na funkci radního, on ale odstoupit nehodlá. Odvolat ho může jedině zastupitelstvo.

Kvůli tomu vznikly problémy v brněnské koalici, která je složena z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Partneři nemají na Kratochvíla jednotný názor. Lidovci nevyloučili jednání o nové koalici, a tak primátor Brna Petr Vokřál z hnutí ANO připustil, že její současná podoba je v ohrožení.

Vztahy mezi hnutím ANO a zastupiteli chce Andrej Babiš v budoucnu řešit. Jak řekl, uvažuje proto o změně stanov.

„Pokud vstupovali do hnutí a hlásili se k našim myšlenkám, ideám a programu, tak přeci jenom - alespoň z hlediska morálního - bychom měli nalézt nějaké mechanismy, jak hnutí očistit,“ uvedl Babiš.

autoři: jac , mkp | zdroj: ČTK
Spustit audio