Hnojiště slouží k likvidaci nebezpečných látek, Šakvice usilují o zákaz provozu

31. červenec 2018

Vedení Šakvic na Břeclavsku nesouhlasí s provozem prozatimní dekontaminační plochy na kraji obce. Soukromá firma podle radnice areál využívá k likvidaci nebezpečných látek.

 „Snažím se přes stavební úřad v Hustopečích, přes krajský úřad, odbor životního prostředí, ministerstvo životního prostředí, přes inspekci životního prostředí dosáhnout toho, aby tady tato činnost nebyla provozovaná, protože není v souladu se zákonem,“ popisuje starostka Šakvic Drahomíra Dirgasová.

A to proto, že objekt je zkolaudovaný jenom jako polní hnojiště, což potvrzuje mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. „Pokud je plocha využívána v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, místní stavební úřad má možnost zakázat její užívání a stavebníka na základě toho sankcionovat,“ vysvětluje Brindzáková.

Dekontaminační plocha Šakvice

Problematika spadá pod stavební úřad v Hustopečích, ten ale nezasahuje kvůli řízení, které stále není u konce. V tom vlastník plochy, společnost ESET, žádá, aby mohla být dekontaminační plocha užívána trvale. S tím by ale musela souhlasit obec, což je nepravděpodobné.

Jednatel firmy ESET Petr Jaroš situaci komentuje následovně: „Problém týkající se dekontaminační plochy Šakvice jsme převzali po bývalém majiteli. Momentálně je to v řešení advokátní kanceláře a jak to celé dopadne, uvidíme. Rozhodnutí se podřídíme.“

Prozatímní dekontaminační plocha dostala před deseti lety takzvané integrované povolení. Tomu však předcházela některá starší svolení, při jejichž udělení ale někdo přehlédl, že plocha má kolaudaci jen jako hnojiště. Teď už integrované povolení zrušit nejde.

autor: Alena Hesová
Spustit audio