Hnětky patří k lopaťákům. Koláče z Poodří mají tvar čtverce

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Hnětky se pečou při 200 stupních asi 20 minut

Nikde jinde než na Novojičínsku v Poodří se hnětky nepečou. Nebo alespoň ne pod stejným názvem, odvozeným od slova hnětení. Koláče se vyrábí z klasického kynutého těsta, které je potřeba poctivě a dlouho hníst, aby zvláčnělo a dobře vykynulo.

Hnětky se v Poodří, konkrétně v obci Bernartice nad Odrou pekly už před druhou světovou válkou. Milada Pohanková vzpomíná, že hnětky byly určené pro slavnostnější příležitosti. Nesměly chybět na stole během velikonočních nebo svatodušních svátků, ale pekly se i na svatby, kdy speciálně upečený kus nesla nevěsta ženichovi. Jinak se během roku pekly hlavně koláče s tím, co se urodilo na zahradě a na poli – například s jablky, hruškami, švestkami nebo také se zelím.

Proč mají tvar čtverce

Hnětky patří k velkým koláčům zvaným lopaťáky, ovšem na rozdíl od valašských frgálů mají čtvercový tvar. Údajně vznikl proto, aby se koláče vůbec vešly do menší trouby. Na vyválené těsto se proto náplň z tvarohu, máku nebo sušených hrušek rozprostře do čtverce. Zbývající těsto se pak ze všech čtyř stran přehne shora přes koláč.

Vedle tvarohových a makových se v Bartošovicích chystají péct i hnětky hruškové

Hnětky už dnes peče doma málokdo. Před nedávnem se tradičního receptu s úspěchem ujala rodinná pekárna v Bartošovicích. Nedávno vyšla dokonce i kniha, která si dává za cíl uchovat tradici a připomenout letité recepty. Právě z Tradičních jídel a specialit z Poodří pochází i originální recept na hnětky.

Ingredience
  • Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 3 a půl dcl mléka
  • 1 lžička soli
Ingredience
  • Kvásek
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 100 g droždí
Ingredience
  • Posypka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 1 celé máslo
  • 1 vanilkový cukr
Ingredience
  • Hrušková nádivka
  • 1 kg sušených hrušek
  • 250 g smetany na šlehání
  • 250 g cukru
  • špetka soli a badyánu

Postup na nádivku

Sušené hrušky uvaříme ve vodě doměkka. Necháme je vychladnout a pak je umeleme.

Do hruškové hmoty přidáme smetanu, cukr, sůl a badyán. Důkladně promícháme. Místo této nádivky je možné použít i nádivku z tvarohu nebo máku.
Praní drštěk

Postup na těsto

Z ingrediencí na koláč připravíme běžným způsobem těsto. Do mísy s moukou, cukrem, rozpuštěným máslem, solí a mlékem přidáme kvásek, který jsme si předem připravili v hrnečku. Vše smícháme dohromady na hladké, vláčné těsto, které musí být lehké a nesmí se lepit. Necháme v klidu 15 minut.

Pak opět prohněteme a necháme znovu kynout. Těsto rozdělíme na 4 díly a vytvoříme bochánky, které opět necháme na desce kynout.

Bochánky vyválíme do tvaru kulatého koláče (placka ½ cm) a pomažeme do tvaru čtverce nádivkou, přičemž okraje necháme volné.

Nádivku posypeme posypkou a volné kraje těsta přeložíme ze čtyř stran shora koláče směrem do středu, tak aby vznikl čtverec. Sklady nepřekládáme těsně k sobě, aby byla nádivka pěkně vidět. Celý koláč potřeme smetanou, do které jsme přidali žloutek, a znovu vše posypeme posypkou.

Pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě do růžova. Po upečení pokapeme koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu.

autor: čan