Hlíva na divoko. Zázračnou houbu znali už staří Číňané, je delikatesou a velkým gurmánským zážitkem

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.

Ingredience
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 100 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g petržele
  • 10 g hladké mouky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 bobkový list
  • ocet
  • cukr

Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

Hlíva ústřičná patří mezi houby, které si nejde nezamilovat! Nabízí výborné léčivé účinky, můžete ji použít do spousty receptů.

Postup:
Hlívu nakrájíme na kousky, zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubší nudle.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a orestujeme ji. Když začně pěkně vonět přidáme hlívu, koření a ještě chvíli smažíme.
Po chvíli lehce podlijeme a dusíme doměkka.
Když je hlíva měkká, všechnu tekutinu vydusíme na tuk, zasypeme hladkou moukou, promícháme a zalijeme vodou. Provaříme, dochutíme octem, cukrem a podle potřeby dosolíme.
Servírujeme ozdobené kopečkem zakysané smetany a lžičkou brusinek.

Na první pohled byste asi neodhadli, že vám hlíva může tolik pomoci. Ovšem jen těžko najdete jiné houby, které by byly pro váš organismus přínosnější.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka