Hlas je pohyb sloužící k dorozumění. Lidé rizika onemocnění podceňují, říká MUDr. Jakub Dršata

13. duben 2021

Světový den hlasu je celosvětová každoroční událost, která se koná 16. dubna a je věnována oslavě fenoménu hlasu. Cílem je ukázat enormní význam hlasu v každodenním životě všech lidí. 

Čtěte také

MUDr. Jakub Dršata, Ph.D. z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně na téma: Světový den hlasu, nejběžnější onemocnění hlasu a jejich léčba.

Hlas jako základní prostředek mezilidské komunikace připomíná Světový den hlasu, který upozorňuje, že poruchy hlasu významně snižují kvalitu života.

Lidé, kteří mají podezření, že jejich hlas není v pořádku, by si měli měli nechat ve zdravotnických zařízeních vyšetřit hrtan a hlasivky specialisty ORL. Potíže s hlasem mohou být projevem rakoviny hrtanu.

Lidé rizika onemocnění podceňují

Často se hlas zhoršuje kvůli refluxní chorobě žaludku, při níž nefunguje správně svěrač mezi jícnem a žaludkem, jehož kyselý obsah se vrací do dýchacích cest.

Čtěte také

Někoho pálí žáha, někdo kvůli tomu kašle a chraptí.

Problémy s hlasem způsobuje také infekce lidskými papilomaviry, proti kterým se dá očkovat. Tyto viry způsobují rakovinu děložního čípku a v krční oblasti takzvanou papilomatózu hrtanu. V hrdle a na hlasivkách způsobí virus výrůstky. Pacienti je pociťují jako cizí těleso v krku a zhoršující se chrapot. Výrůstky se dají operačně odstranit, často se ale objeví znovu.

Vyšetření se doporučuje lidem, kteří mají dlouhodobě pocit knedlíku v krku, pálí je žáha, nebo chraptí déle než tři týdny.

Jak si svůj hlas chránit?

Hlas by se neměl přepínat, škodí mu kouření, alkohol i káva. Pro hlas je riziková také návštěva hlučných zábav, kde hudba duní a hosté, aby se slyšeli, musejí křičet. Namoženým či poraněným hlasivkám je pak nutné naordinovat klid, aby se mohly zotavit.

Dobrá zpráva je, většina potíží s hlasivkami a hlasem je léčitelná. Je ale potřeba navštívit ambulanci ORL, případně specializované pracoviště.

MUDr. Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Jakubem Dršatou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související