Historie podzemí v České republice

21. listopad 2005
Vaše téma

Dozvěděli jsme se něco o historii lidmi budovaného podzemí i pár zajímavostí z archeologického prostředí. Historie našeho podzemí je opravdu hodně bohatá. Možná málokdo tuší, že první zmínkou o prvním zásahu do podzemí byla výstavba vodovodů, která začala už ve středověku.

Jaroslav Jásek: Můžeme říci, že v podstatě od gotického období každé větší město mělo nějaký vodovodní systém, který přiváděl buď pitnou nebo užitkovou vodu do příslušného území. V Praze byl první doložený veřejný vodovod už od poloviny 14. století. Nicméně nejstarším vodovodem je vodovod soukromý pro Strahovský klášter, který vznikl v polovině 12. století a právě většina klášterů nějaká vodárenské zařízení měla a to vlastně v době, jak jsem říkal, už od té poloviny 12. století.

Jiří Kokmotos: Říká Jaroslav Jásek z vodárenského muzea v pražské Podolské vodárně. Každopádně vodovody jsou jedním z nejnákladnějších stavebních projektů. Vždyť jenom v Praze je kolem čtyř tisíc kilometrů vodovodního potrubí. Každopádně nejnákladnějším projektem v historii podzemních staveb u nás je Pražské metro. To od začátku své výstavby stálo 50 miliard korun. A jaká je historie výstavby metra řekne dopravní ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy inženýr Petr Blažek.

Petr Blažek: V roce 1950 až 1952 se začala budovat první stanice metra. Dneska fyzicky podzemí existuje, akorát potom s postupem let došlo ke změně trasy. Došlo vlastně ke změně způsobu myšlení o tom, jak má metro vypadat, kudy přesně povede. Z toho důvodu došlo i k časovému posunu a vlastně až v roce 1974, přesně 9. května bylo spuštěno první metro. Ovšem to už bylo úplně v jiných místech a to bylo metro C. Tam tedy z roku 1950 až do roku 1974 přeci jenom nějaká ta doba už mezitím uběhla.

Jiří Kokmotos: Kromě pražské podzemní dráhy existuje i řada dalších zajímavých, technických staveb. Jako je například podzemí v severočeském Terezíně. Ten byl původně postaven jako vojenské město a i podzemní chodby splňovaly hlavně obranný účel. Každopádně zajímavosti z podzemí naší republiky mnohdy odhalila například až velká voda. Jako tomu bylo například právě v Terezíně. Proto může být dobrým typem na výlet i prohlídka nějaké podzemní prostory. A je jich celá řada. Například od Rudolfovy štoly v Praze až po zpřístupněné doly v Ostravě.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu