Historickým městem roku 2002 se staly Prachatice

18. duben 2003

Historickým městem roku 2002 a držitelem ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón se staly jihočeské Prachatice. Představitelé města ve převzali ocenění na slavnostním shromáždění ve Španělském sále Pražského hradu. Konalo se tradičně k Mezinárodnímu dni památek a sídel připadajícímu na 18. dubna.

Ministerstva kultury a pro místní rozvoj udělila Prachaticím cenu za obnovení vzhledu a oživení dochovaného a opraveného historického jádra. Ocenění je spojeno s jedním milionem korun. Prachatice se o titul ucházely v minulých letech již dvakrát. Tentokrát s nimi v úzké nominaci byla města Chrudim a Příbor na Novojičínsku.

"Přestože máme nádherné, krásně opravené město, je ještě množství památek, kam se tyto peníze mohou vložit," řekl ČTK starosta Prachatic Jan Bauer. V posledních letech se podle něj v Prachaticích investovaly do památek desítky, možná stovky milionů korun. Jako příklad objektů, které potřebují další finance, uvedl renesanční fasády domů na náměstí a střechy některých domů v centru města. "Je to dílčí úspěch, obrovská výzva, pohlazení a poděkování - čeká nás ovšem dál mnoho práce," poznamenal Bauer. Prachaticím podle starosty trochu chybí kvalitní propagace. "Máme desítky renesančních domů a další krásné historické památky, včetně ojedinělého hradebního systému, ale také jsme na Šumavě," připomněl. Prachatice budou 5. a 6. září hostitelem národního zahájení Dnů evropského dědictví, pořádaného Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio