Historický unikát vlčnovské Jízdy králů. V čele družiny se vystřídali otec a tři synové Šobáňovi

26. květen 2023 10:16, aktualizováno

Králem letošní Jízdy králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku letos byl třináctiletý Filip Šobáň. Napodobil tak své bratry Petra a Františka a společně se stali prvním bratrským královským triem v historii.

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku se o víkendu 27. – 28. května 2023 opět jela Jízda králů. Zvyk zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO neodmyslitelně patří i k rodině Šobáňových. Před lety byl králem otec Petr, který teď společně s manželkou Bohdanou chystal na tuto poctu už třetího syna.

Do rodiny Šobáňů na finálové přípravy vás zveme v reportáži.

Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Pochází zřejmě již z pohanských dob. Chlapci spolu soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Od roku 2011 je Jízda králů zapsaná na seznam UNESCO. Vlčnovská jízda je nejznámější, další se konají v Kunovicích a Hluku na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Jediná vlčnovská se, pokud to okolnosti dovolují, jezdí každoročně. Od roku 1909 obec zažila 96 králů.

A naše redaktorka vyrazila do Vlčnova i o víkendu, kdy navštívila rodinu jednoho z legrútů, tedy člena královské družiny. I její reportáž si můžete poslechnout.

Spustit audio

Související