Hezké holčičky jsou ty hubené. Z „dobrých úmyslů“ rodičů se může stát psychický teror

21. leden 2021

Kolik dětí vyrůstá v těle, které by podle názoru ostatních mělo vypadat jinak? A kolik z nich zvládne tíhu kritiky setřást? Možná jsou vám tyto otázky povědomé. Koneckonců, kdo nikdy v životě netrpěl kvůli něčemu tak přirozenému, jako je vlastní tělo? Existuje vůbec někdo takový? Podcast Sádlo otevírá téma psychického zápasu s vlastní váhou, a především pak váhou názoru okolí – nehledě na to, o kolik kilogramů a centimetrů vybočujeme ze zavedených ideálů a představ druhých.

Autorka Ridina Ahmedová vytvořila Sádlo na základě osobních zkušeností s životem v těle, které už od dětství neodpovídá normám. Místo ostýchavého tanečku kolem citlivého tématu se však s nadhledem sobě vlastním (jak už název podcastu napovídá) rozhodla mluvit o věcech bez obalu.

Ptát se ostatních, zjišťovat, jaké podoby na sebe v naší společnosti bere pojem tloušťka, kolik tuku je vlastně zapotřebí, abychom se k ní v očích druhých dopracovali, a jak se s tímto stigmatem potom vyrovnat. Se stigmatem, které může být daleko tíživější než nápor na kosti a které má moc člověka po zdravotní stránce poznamenat v daleko útlejším věku a mnohem zásadněji než ono samotné sádlo.

Ridina Ahmedová, autorka podcastové řady Sádlo

O autorce

Ridina Ahmedová je zpěvačka, hudebnice a performerka, máma tří dětí, majitelka kocoura, milovnice barevného oblečení, kaváren a procházek krajinou. Má slabost pro výzvy všeho druhu, zvlášť ty, které člověka trošku lekají. O to je to pak větší jízda!

První díl podcastové série se věnuje právě hlubokým kořenům celoživotních traumat a potíží spojených s tělem, které často vznikají v dětství. A co hůř, nezřídka za tichého přihlížení, nebo přímo podpory nejbližších – naší rodiny.

„Děda mi jednou řekl: ‚Hlavně nebuď nikdy tlustá, to je to nejhorší, co se může ženský stát.‘ Dodnes si pamatuju ten pocit. ‚Máš prdel jak valach, podívej se na sebe‘ nebo ‚Dávej si pozor, začínáš mít rozkydlý stehna‘, tohle bylo od mužů v mý rodině častý. Člověk to asi může vnímat jako drobnost, jako nic, ale mě ty poznámky odmalička zasahovaly,“ popisuje Tereza, která se přihlásila na Ridininu výzvu ke sdílení osobních zkušeností.

„Poznámky rodiny ve mně zformovaly přesvědčení, že je tu ideál, a pokud se jím nebudu řídit, jsem v prdeli a život se mnou nepočítá,“ dodává žena, kterou domácí kolotoč poznámek dovedl až k poruše příjmu potravy, navíc blízkými mlčky tolerované.

Upozornění: Tento díl obsahuje výpovědi o sebepoškozování a dalším rizkovém a nezdravém chování.

Jak mít rád své tělo, když cítíte, že jeho proporce přináší zklamání vašim nejbližším, projevující se nelibostí? Motivují kruté poznámky k hubnutí, nebo spíše zadělávají na daleko závažnější problémy? Co všechno mohou „dobré úmyslyrodičů způsobit? A jak zpětně hodnotí přístup svých rodin ženy, které byly kvůli své postavě v dětství a dospívání terčem bolestivé kritiky? Poslechněte si nový podcast Ridiny Ahmedové Sádlo!

Pocastovou sérii Sádlo poslouchejte na webu wave.cz/sadlo, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích od 21. ledna 2020. Přihlaste se také k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Autorka: Ridina Ahmedová
Zvuk: Jaroslav Pokorný
Hudba: Ridina Ahmedová a Jaroslav Pokorný
Dramaturgie podcastu a artdirekce vizuálů: Veronika Ruppert
Vizuály: Adam Křena
autoři: Ridina Ahmedová , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka