Hertepláky

Ze všeho nejdřív si musíme připravit kvásek

Recept od Jitky Kratochvílkové z Dambořic sice názvem připomíná tradiční ertepláky (někde i přesňáky či laty), které mívají podobu opečených bramborových placek, ale nemají s nimi mnoho společného. Jsou totiž z kynutého těsta a pečou se v troubě.

Budete potřebovat:

600 g polohrubé mouky
500 g brambor
80 g krystalového cukru
2 lžíce oleje
1 vejce
300 ml mléka
1 kostka droždí
špetka soli

na dokončení:
povidla
mák s cukrem

Postup:

1. Den dopředu uvařené, vychladlé a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle.

2. Přidáme mouku, vejce, sůl, olej a kvásek, který jsme si přichystali z vlažného mléka a droždí.

3. Vypracujeme těsto, ze kterého děláme bochánky a klademe na vymaštěný plech.

4. Potřeme sádlem, nebo olejem.

5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dočervena.

6. Upečené rozkrojíme, potřeme povidly a posypeme mákem s cukrem.

7. Servírujeme jako sladký oběd, nebo moučník.