Herečka Jitka Asterová: K herectví mě katapultovala role zadku od krávy

30. září 2020

Výrazným komediálním talentem zaujala Jitka Asterová už jako dítě. Není proto divu, že na počátku její herecké kariéry byla dětská krasobruslařská revue, ve které ztvárnila zadek od krávy.

Krasobruslení se Jitka Asterová věnovala od mládí. „Na mistrovství republiky jsem se dokonce umístila jako dvacátá čtvrtá z dvaceti čtyř,“ směje se. „Vždycky jsem měla ale jaksi těžký spodek, takže jsem skákala nízko. A během volné jízdy jsem nahlas mluvila a komentovala, co skáču. Pan choreograf Koníček proto pojal podezření, že mám komediální talent,“ říká.

V krasobruslení se také dočkala úspěchu jako zadek od krávy s vemenem na krku. „Předek dělala Dana Morávková, která měla na krku zvonec. A takhle jsme objely celou západní Evropu. Já jsem byla výborný zadek, náš choreograf mě proto poslal na herectví,“ vypráví se smíchem. „Dalo by se tedy říct, že mě zadek od krávy katapultoval k herectví.“

Pomoc od učitelky zpěvu

Kvůli roli v muzikálu Mamma Mia! nabitého písněmi legendární kapely ABBA se musela Jitka Asterová zdokonalit ve zpěvu. „Kdysi jsem viděla film s Meryl Streep a říkala jsem si, že by mě strašně bavilo v něčem takovém hrát. A před šesti lety najednou zadrnčel telefon a nabídli mi roli v muzikálu. Potvrdila jsem jim, že zpívání je v pohodě, ale nakonec to moc v pohodě nebylo,“ říká herečka.

„Vzala jsem si tedy učitelku, která prý naučí zpívat i židli. Absolvovala jsem několik lekcí zpěvu a opravdu jsem s úspěchem hrála pět let v muzikálu,“ říká. „Přišlo mi jako hrozný paradox, že jsem na scéně s Helenou Vondráčkovou a zpívám. Bavilo mě to, příště bych ale v muzikálu uvítala roli, která nevyžaduje zpěv,“ směje se.

Za mikrofonem

Všestranná herečka s výrazným komediálním talentem se po řadu let živila jako moderátorka v soukromém rádiu, kde uváděla dopolední lechtivou show. „Samozřejmě jsem se trochu vtělila do role dryáčnice, nebyla jsem to tak úplně já a to mi dalo nesmírnou svobodu. Měla jsem navíc dojem, že když nejsem vidět, tak nejsem ani slyšet. Před publikem bych si tento formát pořadu nikdy nedovolila dělat,“ říká dnes Jitka Asterová.

„Byla to převeliká zkušenost a v rádiu jsem se cítila jako hvězda. V jistém směru mě to hrozně povzneslo, na druhou stranu mi to něco i vzalo. Od té doby jsem například dostala jenom jednu nabídku na film. Byly to Vratné lahve, kde byl slyšet jenom můj hlas z rádia,“ vysvětluje.

Jaké ze svých filmových rolí považuje Jitka Asterová za oblíbené a jakému povolání by se mohla nově věnovat? Dozvíte se v záznamu celého pořadu.

Spustit audio