Herdule, paličky a válka aneb Cesta krajky z Flander až do Vamberka

Víte, k čemu slouží herdule, podvinek a bambulkové paličky a kde byste je měli hledat? Jsou to pomůcku nutné k paličkování krajek, tudíž je jasné, že je nutno je hledat ve východočeském Vamberku.

Umění jemné paličkované krajky se do Vamberka dostalo v 17. století, paradoxně díky 30leté válce. Ta tehdy vynesla na výsluní nejrůznější dobrodruhy z celé Evropy, včetně jistého mlynářského syna Kaspara z Grambu ve Flandrech. Ten udělal zářivou vojenskou kariéru, stal se plukovníkem a poté byl povýšen do šlechtického stavu. Byl totiž velmi zdatný a tvrdý při vymáhaní daní a poddanských povinností, takže za odměnu dostal vamberecké panství v Čechách.

S sebou si přivezl i svoji belgickou manželku Magdalenu. Ta naučila vamberecké ženy i muže paličkovat. Z rodného kraje přinesla luxusní vzory a naučila místní technologii paličkování na podušce. Krajky se zakrátko vyrovnaly těm nejkrásnějším belgickým a z Vamberka se stalo centrum tuzemské krajky.

Odkaz nejlepších vambereckých krajkářek dodneška udržují Jana Štefková, která je držitel státního titulu „Nositelka tradice lidových řemesel“ a její dcera Martina Rézlová. Ta už učí paličkovat i svou dceru a do jejich dílny i do muzea krajek ve Vamberku se vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio