Hedvábnička je krásná, na chov nenáročná a je to ideální náhradní matka

16. červenec 2022

Speciálně vyšlechtěné drůbeží plemeno, které v Číně znali už před tisíci lety, to jsou hedvábničky. Jméno získaly kvůli zvláštnímu peří, které připomíná spíš načepýřenou srst.

Na chov nejsou náročné, chovají se jako každá jiná drůbež. Jako potravu milují pšenici, určitě jim prospěje zelený doplněk v podobě trávy nebo salátu a nastrouhaná mrkev. Je také dobré přikrmovat speciálními granulkami pro drůbež, které obsahují potřebné minerály a vitamíny.

Hedvábničky - Jejich tělo pokrývá peří, a přesto připomínají chlupatou kouli

Vzhledem k jemnému peří, které netvoří klasický list, je nutné, aby měly hedvábničky suchý přístřešek chránící proti dešti, promoklé peří jim dobře neudělá. V kurníku pamatujeme na nižší hřady, protože hedvábničky nelétají, což můžeme brát jako výhodu. K ostatním druhům drůbeže jsou snášenlivé a gurmety může potěšit jejich maso připomínající zvěřinu. Ale v počtu snesených vajec nejsou hedvábničky žádnými rekordmankami.

Zato jejich velkou předností je schopnost vysedět vajíčka jiných ptáků, k tomu ostatně byly – vedle okrasných účelů – také vyšlechtěny.

Spustit audio