Haškovo hejtmanství ukázalo smlouvy. Firmy spojené s Mrencovou mohly inkasovat až 3,75 milionu

9. srpen 2016

Po několika týdnech předložil jihomoravský krajský úřad smlouvy, které uzavřel se společnostmi, za kterými stojí lobbistka Jana Mrencová známá z kauzy neexistující mluvčí hejtmana Michala Haška z ČSSD. Kraj s firmami kolem Mrencové uzavřel smlouvy za 3,75 milionu korun.

Téměř čtyři miliony rozdělil v letech 2011 až 2013 krajský úřad mezi Marketingové centrum Profil a Producentské centrum Profil. První podle dokumentů ovládá druh lobbistky Miloš Skácel. Za producentským centrem pak stojí Mrencová, která je v listinách uvedená jako prokuristka a zároveň se Skácelem firmu spoluvlastní.

Na lobbistku Mrencovou upozornila MF DNES, když vypátrala, že - coby neexistující Lucie Proutníková - za kraj rozesílá tiskové zprávy a vystupuje jako mluvčí hejtmana Haška. Podle bývalé mluvčí úřadu Denisy Kapitančikové navíc řídila také práci celého tiskového odboru hejtmanství.

„Chtěla mít o všem přehled. Kritizovala, kde chybí jaká čárka, kritizovala fotografie ke zveřejnění. To dělala ve dne v noci, čtyřiadvacet hodin denně,“ popsala před časem Mladé frontě Dnes Kapitančiková s tím, že lobbistka kontrolovala před vydáním také tiskové zprávy.

Hašek nařčení odmítá

Nařčení, že za úřad mluvila v utajení lobbistka, Hašek odmítl. Naposledy v pondělí zmínil, že za kauzou vidí předvolební kampaň, jejímž cílem je jeho osobu znevěrohodnit. „Lžou jiní, nikoliv já," řekl hejtman novinářům po pondělním zasedání předsednictva krajského výkonného výboru ČSSD.


Lobbistka Jana Mrencová je nepravomocně odsouzená k podmínce za to, že za úplatek nabízela ovlivnění novinářů. Už léta udržuje kontakty s významnými politiky a jejich manželkami. Na přelomu tisíciletí spolupracovala například s manželkou tehdejšího premiéra Ivanou Zemanovou. Na soutěži Missis, kterou Mrencová pořádá, se v minulosti objevili i Šárka Grossová, předseda KSČM Vojtěch Filip nebo předseda Věcí veřejných Radek John. Cenu vítězce předával i porotce Michal Hašek.

Proutníkovou Hašek podle svých slov nezná. „Nevím, kdo to je, nevím, jestli existuje," uvedl hejtman. Potvrdil ale, že zná lobbistku Mrencovou.

Straničtí kolegové jeho vysvětlení v pondělí přijali. Předsednictvo také odmítlo zpochybňování kandidátky a Haška jako jejího lídra. Předseda krajského výboru ČSSD Roman Hanák pak označil celý případ za „pseudokauzu".

Mariánskolázeňská lobbistka spojení s „falešnou mluvčí" hejtmana Haška už dříve odmítla. Politiku prý nedělá.

„Obvinění okolo Michala Haška jsou nepravdivá a novináři by se měli ptát toho, kdo to skutečně dělá. Politiku nedělám a jaký bude další postup, rozhodnou právníci,“ řekla Jana Mrencová reportérům Seznamu.cz.

Spojení s KSČM?

Mrencová také údajně pracovala pro KSČM, podle serveru Aktuálně.cz se skrývala za pseudonymem Eva Komínková. Komunisté se ale smlouvou s firmou, ve které figurují rodinní příslušníci Mrencové, zabývat nebudou.

„Není co řešit, používáme v rámci kampaně řadu firem a platíme z našich vlastních peněz, nikoli z veřejných, jen za odvedenou práci,“ napsal předseda strany Vojtěch Filip.

autoři: ČRo , ako | zdroj: ČTK
Spustit audio