Hasiči varují před vstupem na přírodní ledové plochy

28. únor 2018

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje varuje před pohybem na zamrzlých vodních plochách. I přesto, že Česko už několik dní svírají tuhé mrazy, tloušťka ledu nemusí být dostačující.

Bezpečných je minimálně 12 centimetrů, říká mluvčí sboru Vendula Horáková a dodává, že je obzvlášť nebezpečné na led vstupovat v místech, kde není možnost pomoci v případě nouze.

Na ryby s motorovou pilou. Rybáři v mrazech musí okysličovat vodu

Rybář vyřezává díru na rybníku Mazánek u Slatiňan. Led má tloušťku asi 20 cm

Na většině zamrzlých vodních ploch se člověk může setkat s větvemi ohraničenými dírami do ledu. Výřezy v ledu mohou být sice nebezpečné pro bruslaře, ale pro rybáře jsou nezbytností. Proč je rybáři dělají, kolik jich je potřeba a jak ryby snášejí tuhou zimu?

Možnost prasknutí ledové plochy je vysoká, obzvlášť v místech s přírodním přítokem. I tam, kde je tloušťka ledu dostatečná, bychom se po ledové ploše neměli pohybovat ve skupinách, může dojít k lokálnímu přetížení ledu. Při pohybu po ledové ploše se doporučuje mezi jednotlivými osobami dodržovat vzdálenost přibližně 5 metrů a být navzájem spojeni pomocí lana obdobně jako při zimní vysokohorské turistice.

Pokud uvidíte osobu, která se se probořila do ledu, hned volejte složky integrovaného záchranného systému na číslo 112 nebo 150. K okraji propadlého ledu se pak přibližujte opatrně vždy s ohledem na vlastní bezpečnost. Důležité je rozložení hmotnosti na co největší plochu, tedy pomocí plazení, využitím žebříku nebo nějaké desky nebo desky, pokud možno upevněni na laně.

Zásady pro pohyb po ledové ploše:

  • Neshlukujte se do skupin, udržujte rozestupy cca 5 m
  • Mějte s sebou lano
  • Nevstupujte na led tenčí než 12 cm
  • Nejvyšší opatrnost je na místě u tekoucích vod

Pod dvěma bruslaři se například dnes propadl led na vodní nádrži Rozkoš. Byli asi 1,5 km od břehu. 

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio