Hasiči v Dobrovského tunelech nacvičovali pro případ požáru po srážce aut

30. srpen 2012

Dobrovského tunely v Brně jsou z požárního hlediska zcela bezpečné a nic nebrání jejich pátečnímu uvedení do zkušebního provozu. Ve středu to potvrdilo rozsáhlé cvičení integrovaného záchranného systému.

Při simulované nehodě tří aut došlo k požáru, hasiči se zdravotníky museli taky evakuovat a ošetřit pět zraněných, včetně jedné vážně popálené osoby. „Při cvičení se ukázala nejen připravenost složek IZS, ale i funkčnost všech nejmodernějších bezpečnostních prvků, které jsou v nových tunelech instalovány,“ dodala policejní mluvčí Petra Vedrová.

„Kromě běžných čidel a dalších bezpečnostních systémů mají Dobrovského tunely jako první v Brně systém takzvaného příčného větrání, kdy kouř je odsáván stropem,“ vysvětluje projektant protipožárních opatření Petr Bebčák. Test dopadl dobře, ventilátory kouř odvětraly velmi rychle.

Dobrovského tunely mezi brněnskými městskými částmi Královo Pole a Žabovřesky začnou sloužit řidičům v pátek. Dokončení této klíčové části Velkého městského okruhu nabralo několikaleté zpoždění, především kvůli shánění peněz a ekologicko-soudním sporům.

Vlastní ražba tunelů naopak proběhla bez problémů, přestože podloží je značně nestabilní. „Bylo třeba zajistit speciální postupy a neustálý dohled odborníků,“ prozradil hlavní inženýr stavby Velkého městského okruhu Brno Robert Nedbálek.

Dostavba tunelů se bohužel toto úterý neobešla bez drobného incidentu. Na stavbě se do křížku dostal pracovník Ředitelství silnic a dálnic a zástupce stavební firmy. Kontrolor, který chtěl zdokumentovat tunely těsně před jejich otevřením, musel být dokonce ošetřen v nemocnici.

autor: hol
Spustit audio