HaDivadlo, Zábranský nebo malíř Jakub Tomáš. Které umění dobře vystihuje současné Česko?

13. červen 2022

Česká společnost v posledních letech čelí jedné krizi za druhou. Je za námi dvouletá zkušenost s pandemií, aktuálně se nedaleko našich hranic odehrává válka, trápí nás vysoká inflace, přibývá lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby. Máme vlastně umění, které by nám pomáhalo tyhle situace nahlédnout nějak nově? Jaká umělecká díla dobře vystihují současné Česko? Na otázku odpovídala jedna politoložka, jedna historička a jedna filozofka.

„Je to docela těžká otázka, ta umělecká scéna mi tu přijde celkem odtržená od zbytku společnosti,“ říká politoložka Kateřina Smejkalová z Friedrich-Ebert-Stiftung. „Když jsem se trochu víc zamyslela, napadlo mě HaDivadlo. Hodně oceňuju, že témata, jako je vyčerpání nebo klimatická krize, nepokrývají jen v rámci inscenací, ale snaží se je řešit i v rámci svého provozu, třeba s aktuálním programem Nerůst,“ popisuje.

Historička z Ústavu soudobých dějin Akademie věd Adéla Gjuričová zase jmenuje poslední knihu Davida Zábranského O jednom zachraňování života. „Je to úplně malá knížka a dost zapadla. Zábranský se tady ale zamýšlí nad tou hroznou otázkou, jestli senioři v pandemii opravdu stáli o tu izolaci a ochranu. Taky ale dobře komentuje pandemické přešlapy domácích médií,“ říká.

Filozofka Alice Koubová vybrala obraz Hlava na břehu od malíře Jakuba Tomáše. „Je tu trojrozměrná hlava bez těla, plná emocí, obklopená dvojrozměrnými postavami, takovými funkcemi. Hodně mi to evokuje tu situaci, ve které se nacházíme. Jsme bezradní, snažíme se vymyslet, jak žít. A narážíme pořád na stejný styl přemýšlení.“

Kdo čeká na českého Édouarda Louise? A jaký druh umělecké spolupráce by si přála Alice Koubová? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.