Gazdík: Snad se nám podaří změnit maturity do školního roku 24/25. Cílem je stabilita a motivace

2. květen 2022

Pro 77 tisíc maturantů v pondělí startují didaktické testy. Někteří studenti říkají, že kvůli pandemii koronaviru nejsou dobře připraveni. A ministerstvo školství chystá modernizaci maturit. „Letos o tom začala veřejná diskuze díky návrhu think tanku Univerzity Karlovy Vzdělávání 21. Věřím, že během roku dojdeme k cíli diskuze a najdeme styl a typ maturity, která bude stabilní a benefitem pro praxi,“ potvrzuje ministr školství z hnutí STAN Petr Gazdík.

Letos budou mít maturanti víc času na vypracování didaktických testů. V jazycích o deset minut, v matematice o čtvrt hodiny. Proč tak vláda rozhodla?

Snahou je, aby maturanti byli co nejméně stresováni. Oni sami se kvůli lockdownu cítí být stresováni, a proto chceme, aby byli v určité psychické pohodě. V minulosti se ukázalo, že 80 procent maturantů mělo problém s předepsaným časem, a proto jsme jim ten čas prodloužili, aby šlo skutečně o znalosti, nikoliv o stres.

Čtěte také

Posledních devět let klesá zájem studentů o maturitu z matematiky. Letos si ji zvolilo jen 17 procent středoškoláků, v roce 2012 to bylo 44 procent. Co za tím je?

Možná i diskuze o povinné maturitě z matematiky, které ji dělají obávanou. Myslím si, že součástí nové maturity z matematiky by neměla být matematika jako taková, ale přírodovědecký základ společně s fyzikou, chemií. Aby to bylo něco, co dnešní maturanti zvláště ve světě čísel, počítačů a IT techniky potřebují.

Vláda, se zavázala, že změní maturity tak, aby odpovídaly 21. století. Co přesně by se tedy mělo změnit?

Především o tom musíme diskutovat. Každý chce pro své děti to nejlepší a každý si myslí, že je odborník, takže se objeví spousta návrhů a kritiky. Nicméně cílem má být, že maturita má být v příštích deseti letech stabilní, nějaký konsenzus politický i odborný.

Čtěte také

Osobně bych si přál, aby maturita zvýšila motivaci, aby studenti státní část mohli dělat opakovaně v průběhu studia v případě, že se cítí být na předmět připraveni. A aby státní část byla vstupenkou do profilové školní části, kterou logicky bude mít jiné učiliště a třeba prestižní gymnázium.

Kdy přijdete na vládu s konkrétním plánem?

Přál bych si, aby to bylo ve školním roce 23/24. Ale realističtěji to vidím na školní rok 24/25. Pevně doufám, že to bude ještě za naší vlády, že se naší vládě podaří změnit základní věci ve školství – obsah vzdělávání, maturity i přijímací zkoušky.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související