Galerie ženských osobností - Martha Costonová

31. březen 2006

Jen málokdo by možná hádal, že i za významným rozvojem námořní noční signalizace stojí žena. Její vynález se stal velkým milníkem v dějinách námořnictva, sehrál podstatnou roli ve válce Severu proti Jihu. Systém této signalizace byl používán nejen armádou, ale i jinými plavidly na moři až do poloviny minulého století a pomohl zachránit desetitisíce lidských životů z potápějících se lodí.

Martha J. Costonová přišla na svět v roce 1826 v Baltimore ve Spojených státech jako Martha Hunt. Coby malé dítě se společně se svou ovdovělou matkou, bratry a sestrami přestěhovala do Filadelfie. Bylo jí 14 let, když se zamilovala do tehdy 19letého Benjamina Franklina Costona, a o dva roky později se vzali. Benjamin byl tou dobou už známý jako slibný vynálezce prototypu ponorky, kterou bylo možné 8 hodin navigovat pod vodou.

Logo

Získal si vynikající pověst a dostal se do vedení Námořní laboratoře ve Washingtonu. Později působil na pozici předsedy Bostonské plynárenské společnosti. Manželé Costonovi byli přijímáni jako členové elitní společnosti a politických kruhů. Benjaminovo zdraví však bylo poškozeno častým vdechováním chemických plynů, které používal při pokusech. Tyto toxické látky se staly příčinou jeho předčasné smrti. Zemřel na konci roku 1848 a zanechal po sobě ženu a 4 malé děti.

Marthě bylo 21 let, když ovdověla. Vše se v životě naprosto změnilo. Přišla o milovaného manžela, o finanční zázemí a sama nejdříve nevěděla, co podniknout. Její osobní tragédii však ještě nebylo konce. Během následujících dvou let jí zemřel také nejmladší syn, pak matka a poté další syn. Nechtěla však někde žadonit o pomoc, chtěla se postarat o rodinu vlastními silami. V manželově pozůstalosti našla mnoho nedokončených materiálů, z nichž jeden obsahoval náčrtek pro pyrotechnické noční signály. To ji mimořádně zaujalo. Přišla na to, že v navržené podobě však fungovat nemohou. Nenechala se tím ale odradit.

Zahájila tedy své mnohaleté úsilí, při kterém se snažila manželovy myšlenky zrealizovat a zdokonalit. Protože sama neměla dostatečné znalosti chemie, musela si k tomu zaměstnat odborníky. Nebylo to zrovna lehké, povzdechla si ve své autobiografické knize Signal Success (Signální úspěch), že jako žena nebyla vždy brána vážně a dostatečně respektována. Vývoj trval dlouhých 10 let.

Pokusila se navázat na kontakty s armádou z dob, kdy se po boku manžela pohybovala v jejích kruzích. To se jí nakonec povedlo. Za podpory tajemníka námořnictva Isaaca Touceyho dosáhla toho, že výsledky její práce byly armádou testovány. Systém jejích světelných signálů sestával ze tří barev: bílé, červené a sytě zelené, a zařízení, díky kterému mohl vzniknout kód námořních znamení. Testy nakonec prověřily užitečnost objevu a Martha v dubnu 1859 získala patent (U.S. Patent No. 23.538) na "pyrotechnické noční signály", evidovaný na jméno jejího již léta zesnulého manžela. Rozhodla se tak zřejmě nejen z úcty ke svému manželovi, ale i z obchodních důvodů.

Na základě doporučení kapitána Touceyho, který věřil ve význam tohoto objevu, získala Martha Costonová od americké vlády zakázku na dodávku v hodnotě 6.000 dolarů. Přesto to nebyl finanční úspěch. Začala občanská válka a peníze ztratily svou hodnotu. Martha byla však patriotkou a její firma pokračovala ve výrobě i za cenu velkých ztrát. Její role ve válce Severu proti Jihu byla zcela zásadní. Díky jejímu signalizačnímu systému vyhrál Sever řadu bitev a mnoho lidí si zachránilo život.

Protože však kontrakty s americkou vládou byly pro Marthinu firmu převážně ztrátové, rozhodla se hledat obchodní úspěch na evropském kontinentu. Patenty si zajistila v Anglii, Francii, Nizozemsku, Rakousku, Dánsku, Itálii a Švédsku. Pak na obchodních cestách mezi Londýnem a Paříží strávila téměř dva roky. V létě r. 1861 se ale vrátila. To aby pomohla protlačit, aby Kongres zakoupil její patent.

Martha ovšem nezahálela ani ve výzkumu. Svůj objev ještě inovovala a r. 1871 získala další patent, tentokrát již na své vlastní jméno. Její dva synové, William a Henry, byli také vynálezci. Na vedení firmy se podíleli už za života jejich matky a když Martha Costonová r. 1886 zemřela, firmu převzali a vedli ji úspěšně dál. Firma zanikla až v 80. letech 20. století.

autor: jt
Spustit audio