Funkcionalistická pasáž Jalta se po letech chátrání otevírá veřejnosti

V Brně je po letech chátrání znovu přístupná funkcionalistická pasáž Jalta. Dům z roku 1929 vystřídal za devadesát let řadu funkcí. Poslední roky chátral ve vlastnictví města a je spojený i s údajnou korupční kauzou.

Pasáž umožní průchod z Dominikánského náměstí do Panenské a Veselé ulice. V domě z 20. let minulého století jsou nově kanceláře, obchody, restaurace a v podzemí kinokabaret. Dřív tam býval Tuzex, Obrodné hnutí mladých žen (YWCA) nebo Městský národní výbor.

Náš reportér do budovy nahlédl ještě před jejím otevřením, kdy dělníci finišovali s opravami.

V Brně je po letech chátrání znovu přístupná funkcionalistická pasáž Jalta

Průvodkyně z kanceláře architekta města Brna vítá několik desítek zvědavců, kteří se chtějí do Jalty podívat ještě před oficiálním otevřením. Je mezi nimi i ředitel této kanceláře architekt Michal Sedláček. „Teď jsem tady poprvé asi po 30 letech, takže vyvolává to vzpomínky na Tuzex a podobně. Je to určitě jedna z nejvýznamnějších brněnských funkcionalistických památek – já bych to dal do top desítky.“

Šestipatrová nárožní budova, kterou v roce 1929 nechal postavit architekt Jaroslav Polívka, má šedou břízolitovou omítku. Nad a pod okny čtvrtého podlaží je v kontrastu umístěný velký červený bezpatkový nápis Palác Jalta. Do přízemí pasáže proniká sluneční světlo velkou skleněnou obloukovou střechou. Tabule skla drží pozinkovaná žebrovaná konstrukce. Původní materiál většinou použít nešel, vysvětluje Jaroslav Šťavíček ze stavební firmy.

V Brně je po letech chátrání znovu přístupná funkcionalistická pasáž Jalta

„Vevnitř to vypadalo jak po boji, byly ucpané rýny holuby a tím pádem zatékalo, třeba i přes dvě, přes tři patra. Prakticky se z toho vybouraly všechny příčky a udělala se statika, nové statické zajištění, aby se ten objekt dal znovu používat.“

V podzemí bude otevřený kinokabaret, který tam dřív fungoval, vstup do něj je lemovaný červenozlatou tapetou jako z 20. let, dole nad hledištěm je umístěný i balkón pro diváky naopak nahoře v 6. patře budovy je výhled na město a střechu magistrátu, na terase stojí majitel domu Richard Saliba. „Každá ta nemovitost má nějakou historii a já si myslím, že ta historie je potřeba vrátit. Záměrem bylo oživit právě tuto nemovitost. Byla opuštěná snad 13 let, nikdo se o ni nestaral.“

Výhled na Dominikánské náměstí z pasáže Jalta

Saliba koupil dům od Brna v roce 2016 za asi 110 milionů korun. Do oprav vložil víc než jednou tolik. Při opravách dělníci narazili na jeden zvláštní pokoj, údajně šlo o výslechovou místnost státní bezpečnosti.

V Brně je po letech chátrání znovu přístupná funkcionalistická pasáž Jalta

Jaltu v roce 2006 koupilo Brno a chtělo do ní sestěhovat úředníky z detašovaných pracovišť magistrátu. Někteří politici tehdy kritizovali, že radní za dům nabídli tehdejšímu majiteli hodnotnější pozemky a nemovitosti a že zastupitelé tehdy obchod schválili v tajném hlasování. Soudy se ale prokázáním či vyvrácením údajné korupce nikdy nezabývaly. Vedení Brna posléze oznámilo, že stěhování úředníků ruší, přestože rekonstrukce domu by kvůli špatnému statickému stavu byla příliš nákladná a budova od té doby chátrala. Teď znovu ožívá.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související