Frýdlantský hrad a zámek se už brzy objeví v Parku miniatur památek Dolního Slezska

16. říjen 2017

Stane se tak teprve třetí památkou z Česka, která v Kowarech vyroste. K vidění bude od 3. května.

Šest let trvalo, než se majitel Parku miniatur v polských Kowarech odhodlal k vyrobení přesné kopie hradu a zámku ve Frýdlantu. Zmenšenina v poměru 1:25 pak po získání přesné dokumentace rostla v tamních dílnách rok.

Jako třetí stavba z Česka se v parku představí veřejnosti 1. května. Tou druhou je jilemnický zámek a první zámek ve Vrchlabí.

„Park existuje asi dvanáct kilometrů od Pomezních Bud a už tam máme vrchlabský a jilemnický zámek,“ říká mluvčí zámku ve Vrchlabí Jana Tauchmanová. Podle ní majitel parku Marian Piasecki do areálu soustředí všechny památky na dohled od Sněžky.

Frýdlantský hrad a zámek přeci jenom dal pořádně zabrat. „Už od počátku majitel parku snil o tom, že zrealizuje miniaturu frýdlantského komplexu, ale nakonec to trvalo velice dlouho,“ říká Tauchmanová. Podle ní bylo velmi složité od tak rozsáhlého komplexu, jako je ten frýdlantský, získat potřebnou dokumentaci.

Do polského parku miniatur, který se nachází na druhé straně Krkonoš každoročně zavítá na 300 tisíc návštěvníků. Z toho asi desetinu už dnes tvoří Češi. Táhne je sem nejen přesná zmenšenina našich nejvyšších hor, ale i desítky památek, které se na Česko-polském pomezí vyskytují.

Spustit audio