FOTO: Noví brněnští lvi se poprvé setkali v jednom výběhu

Do brněnské zoo se po čtrnácti letech vracejí lvi. Samice Kivu a samec Lolek se ještě před měsícem neznali. Dnes mají za sebou první setkání ve společném výběhu.

Už dva týdny předtím je chovatelé umístili do sousedních výběhů, oddělených bytelnou mříží. Potřebovali zjistit, jestli se pětiletá Kivu a o tři roky mladší Lolek nebudou vzájemně napadat.

A protože nic takového nenastalo, pustili je dnes k sobě. Lví pár potvrdil vzájemnou přítulnost, kterou předvedl už v ubikacích.

Kurátorka Dorota Gremlicová upřesnila, že seznamování má přísná pravidla. Pavilon lvů má v zázemí tři ubikace. Samce nastěhovali do levé, samici do pravé. A pak je střídavě pouštěli do prostřední, aby se jeden mohl pokoušet seznamovat a druhý měl výhodu domácího prostředí.

Lvice Kivu pochází z Lisabonu, je o tři roky starší než její nový partner.

„Po chvíli začali spávat každý na jedné straně kontaktní mříže, takže jsme klidní, že jejich vzájemné soužití bude harmonické,“ řekla chovatelka.

Nový lvi jsou lvi konžští. Samice přijela z Ústí nad Labem a pochází z Lisabonu, samec je z Gdaňsku.

Nový pár si dokonce ve výběhu společně lehl.

Brněnská zoo nechovala lvy 14 let. Tehdy uzavřela starý výběh, který už nevyhovoval. Poslední brněnský lev byl samec Bali. Ten zamířil do zoo ve Francii.

Od té doby se návštěvníci stále ptali, kde najdou „krále zvířat“. Stavba nového výběhu stála 17 milionů korun. Pro veřejnost se otevře 26. srpna, do té doby zvířata zůstanou v zázemí. Chovatelé by rádi navázali na tradice - mezi lety 1962 a 1972 jejich předchůdci v Brně odchovali jedenáct lvíčat.

autoři: Miloš Šenkýř , Petr Tichý
Spustit audio