Fotbalová Opava bude mít dočasný azyl v Brně. Za půjčení stadionu zaplatí statisíce

13. červen 2018 08:30

Opavský fotbalový klub SFC bude v podnájmu brněnské Zbrojovky. Brněnští radní schválili pomoc opavskému klubu, který postoupil do první ligy, ale nemá ještě připravený stadion. Znamená to, že Zbrojovka pronajme Opavě městský stadion Srbská na domácí zápasy.

V ústraní, v tichosti a nenápadně vznikají velké choreografie opavských fotbalových fanoušků. U jedné takové akce jsme byli. Tehdy ale postup do první ligy nevyšel. Teď už ano. Po 13 letech.

Ukázalo se ale, že opavský stadion nejvyšší soutěži nevyhovuje. Nemá hlavně vyhřívaný trávník, který bude nejdříve začátkem září. Takže se začal hledat dočasný azyl. Všude, kde to šlo, potvrdil nezávislý náměstek opavského primátora Martin Víteček.

Nevyšla Karviná, Znojmo, Olomouc, Ostrava. Až podalo pomocnou ruku Brno. Povolilo Zbrojovce podnájem městského stadionu právě Opavě. Vůle pomoci byla velká, i když jisté obavy tady jsou, připouští náměstek brněnského primátora Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

„Zatím je to na období do konce kalendářního roku a Opava ho bude využívat na své domácí zápasy. Z čeho máme trošičku obavu, tak to jsou fanoušci. Doufáme, že přijedou slušní fanoušci, když to zjednoduším,“ dodává Suchý.

Opava zřejmě začne ligu v Brně, chybí jen souhlas zastupitelů

Fotbal

Fotbalisté Opavy s největší pravděpodobností začnou hrát první ligu v Brně, neboť jejich stadion nesplňuje licenční kritéria. Rozhodnutí o pronájmu už schválili brněnští radní a dnes odeslali dopis primátorovi Opavy.

A právě bezpečnost se Opavě docela prodraží. Jeden rizikový zápas může stát klub SFC více než půl milionu korun. „Nájemné za jeden zápas bude celkově ve výši 250 tisíc korun, plus bude účtováno zajištění bezpečnosti a podle toho je také nasazována městská policie,“ dodává další z náměstků primátora Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

V každém případě je to obrovská úleva, že bude kde hrát domácí zápasy, přiznává Jaroslav Rovňan z klubu SFC. Teď se zaměří na vyhřívaný trávník a na další stavební úpravy. „Především je to vybudování press centra a místa pro píšící a nepíšící novináře na hlavní tribuně,“ dodává Rovňan s tím, že brněnský azyl by měl podle něj pro Opavu skončit v září.

autoři: mrk , Tomáš Kremr
Spustit audio