Foglarova Sluneční zátoka a vodácký kemp. To jsou Stvořidla na řece Sázavě

27. červenec 2019

Když se řekne Stvořidla, vodáci zaplesají a skauti začnou počítat bobříky. Část řeky Sázavy mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou patří nejen mezi vodácké ráje, ale je i místem známým z knih Jaroslava Foglara. Právě tady je Sluneční zátoka, tady měl svůj tábor nejstarší český skautský oddíl.

A proč se místu říká Stvořidla? Pověst o vzniku Stvořidel a typických balvanů v řece vypráví bývalý profesor gymnázia v Ledči nad Sázavou Eduard Doubek ve své knize povídek a pověstí Na Sázavě. Tehdy prý líný sedlák z nedalekého Rejčkova poslal při orání práci k čertu a lehl si na mez. Když se probudil, měl zoráno a čert po něm chtěl upsat duši.

Když přišel čas, pomohla mu chytrá žena, která celé stavení vykropila svěcenou vodou. Rozzlobený čert chtěl sedlákovi alespoň zničit pozemky. Naplnil pytel kamením a letěl k Rejčkovu. Vtom ale zakokrhal kohout, čert ztrácel síly a kamení cestou roztrousil, čímž stvořil Stvořidla. Odborníci na čerty nevěří a jev vysvětlují omíláním kamenů v dobách, kdy údolím tekla mnohem vodnatější prudká řeka.

Velkou výhodou celé oblasti jsou železniční zastávky. Jedna z nich stojí přímo za řekou naproti kempu. Vede k ní lanový mostek, další z místních atrakcí. Pokud po něm jde víc nesehraných rozjařených lidí, dovede se pěkně rozhoupat. Právě několik železničních stanic umožňuje výlety i dětem a maminkám s kočárky. Kemp je otevřený už od začátku května, takže je zde zajištěné i občerstvení a základní hygiena.

Ticho a klid

Jen pár metrů za kempem směrem na Světlou nad Sázavou začíná přírodní rezervace. Místní jsou rádi, že cesta kolem řeky je nesjízdná pro motocykly a čtyřkolky, takže nikdo nekazí nádherné ticho.

Nezapomenutelné výhledy na řeku

Ticho si určitě vychutnávali i skauti z nejstaršího českého skautského oddílu pražská Dvojka vedeného Jaroslavem Foglarem. Právě tady, na okraji dnešní rezervace, hráli ve třicátých letech minulého století poslední část táborové hry Alvarez. Hra se jmenovala: Kdo chytí Rodrigův klíč? Šlo o to, že jeden skaut hodil z vrcholu skály míček a druhý ho dole musel chytit. Dnes se proto skále říká Rodrigova.

Dodnes jezdí do Sluneční zátoky, kde má Jaroslav Foglar pomníček, staří skauti. V kempu na Stvořidlech pak nad zažloutlými fotografiemi vzpomínají na staré dobré časy.

Na Stvořidla se dostanete několika způsoby. Nejjednodušší je doprava autem. Z Dobrovítovy Lhoty sjedete úzkou silničkou plnou serpentýn do údolí až k bráně kempu. Nádheru přírody mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou si ale nejlépe vychutnáte, když se podél řeky vydáte pěšky. Není to zas taková dálka. Po červené turistické značce půjdete ze Světlé na Stvořidla devět kilometrů. Odtud je to pak do Foglarovy Sluneční zátoky pouhý kilometr a půl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.