Focaccia s rozmarýnem se vám může hodit i při grilování
Rozmarýn je podle kořenáře Jaroslava Dobiáše nepostradatelný u většiny italských receptů. Také je součástí francouzské provensálské směsi.
„Zajímavou chuť rozmarýn dodá focaccie, bylinkovým máslům, salátům, nádivkám, sýrovým, bramborovým a těstovinovým pokrmům. Přidává se do polévek, omáček, k ochucení ryb, mletého masa, jehněčího, skopového a vepřového masa nebo zvěřiny. Vyrábí se z něj ochucené octy, oleje a různé likéry,“ vyjmenovává možné způsoby využití rozmarýnu v kuchyni Jaroslav Dobiáš, spolumajitel firmy obchodující s kořením.
Focaccia patří mezi tradiční italské speciality. Jedná se o chlebovou placku, která slouží jako příloha k celé řadě jídel. Těsto může být i základem pizzy. Kořenář Jaroslav Dobiáš nabízí upravený recept na focacciu.
Focaccia s rozmarýnem
- Na těsto: 500 g hladké mouky (nejlépe vysokolepkové)
- 340 ml vody
- 7 g soli (1 zarovnaná lžička)
- 21 g čerstvých kvasnic (1/2 kostky)
- 50 ml olivového oleje extra virgin
- Na posyp: 1 lžíce čerstvého nahrubo nakrájeného rozmarýnu nebo 1 lžička sušeného
- 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- 1 stroužek najemno utřeného česneku
- 100 g černých oliv bez pecky
- 50 g sušených rajčat v oleji
- 7 g mořské soli
- 100 ml olivového oleje extra virgin (z toho 20 ml na vymazání plechu)
Smícháme hladkou mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme rozšlehanou směs vlažné vody, čerstvých kvasnic a olivového oleje.
Uhněteme vláčné a pružné těsto, které necháme 30 min. v teple kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na olejem namazanou pracovní desku a naolejovanýma rukama roztáhneme na velikost plechu (30 x 40 cm). Přeneseme na vymazaný plech. Prsty těsto dotlačíme do okrajů a necháme dalších 20 min. kynout v teple.
Po celé ploše vykynuté placky hustě vytlačíme prsty důlky a posypeme ji černými olivami bez pecky a nahrubo pokrájenými sušenými rajčaty v oleji (olivy i rajčata lehce zatlačíme do těsta), rozmarýnem, tymiánem a solí. Potom focacciu pokapeme zbylým olivovým olejem, ve kterém jsme rozmíchali utřený česnek (zaplníme důlky). Necháme opět 20 min. kynout.
Pečeme v troubě na 250 °C asi 10 až 12 min. dozlatova. Necháme lehce zchladnout a podáváme samostatně nebo jako přílohu k salátům či steakům.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.