Firmy začaly s povinným testováním zaměstnanců. Dopravní podnik v Brně testuje v pivní tramvaji

Velké firmy v Česku dnes musely začít testovat své zaměstnance na covid-19. Nařídila to vláda. Povinné testování všech pracovníků musí společnosti stihnout do 12. března. Speciální testovací místo spustil třeba Dopravní podnik města Brna v nevyužívané, ale stále pojízdné pivní tramvaji.

Pivo z píp ve výletní tramvaji neteče, těsně za nimi ale čtveřice pracovníků ze společnosti Podané ruce na sedačkách se stoly postupně testuje jednoho řidiče za druhým.

„Výhoda je v tom, že ta tramvaj má záchod, protože hygiena musela schválit možnost použití,“ říká generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Firma má dva a půl tisíce zaměstnanců. Tramvaj bude pendlovat mezi dvěma vozovnami.

Brno testování chystalo dřív, než ho vláda nařídila. „Vlastně máme teď poměrně velkou výhodu, že nemusíme spouštět to testování nějak narychlo,“ doplňuje primátorka Markéta Vaňková z ODS.

Podle ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za ANO vláda navrhne, aby se od příští středy povinně testovali i státní zaměstnanci.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související