Firmě Včelpo hrozí zákaz činnosti, inspekce našla špatně zpracovaný med

Starý a špatně tepelně zpracovaný med objevili veterináři ve skladech společnosti Včelpo. Té teď hrozí zákaz činnosti a pokuta.

Společnost Včelpo podle veterinářů zpracovávala a prodávala dál starý a špatně upravený med. Takové jsou alespoň závěry letošní kontroly.

Veterináři proto nepravomocně pozastavili činnost firmy, které hrozí i desetimilionová pokuta. Společnost už byla přitom v minulosti pokutovaná za výrobu medu s obsahem antibiotik.

V první polovině letošního roku veterináři odebrali vzorky ze zpracovávaného i již hotového medu a našli v nich složky, které poukázaly na to, že med je starý nebo špatně tepelně zpracovaný.

Navíc byl také med příliš sladký a byla v něm cítit pachuť. Největším problém ale podle Petra Majera ze Státní veterinární správy bylo, že společnost nedokázala doložit původ surovin.

„Konkrétně se tady jednalo o nedoložení informací o původu surovin k již vyrobeným medům, nedostatečnou evidenci o surovinách a také nesplnění některých kvalitativních požadavků na med u již vyrobených medů,“ upřesnil Majer.

Med, který se už dostal do oběhu, by neměl lidem způsobit žádné potíže, poznat ho ale můžou například podle zvláštní pachuti. Každopádně veterináři společnosti nepravomocně pozastavili činnost, ta se proti tomuto odvolala.

Odborníci teď mají dva měsíce na to, aby se rozhodli, jestli provoz zpracovateli medu obnoví nebo zastaví například i natrvalo. Navíc můžou uložit pokutu až deset milionů korun. Firma mezitím musí doložit, odkud med brala.

Společnost Včelpo už jednou pozastavenou činnost měla, a to na přelomu let 2015 a 2016. Tehdy kontrola objevila v medu antibiotika a firma dostala pokutu 1,2 milionu korun.

V reakci na to se změnilo vedení společnosti. Podle Jarmily Machové, která je předsedkyní Českého svazu včelařů, který Včelpo vlastní, byl letos na jaře ve firmě zmatek právě kvůli personálním změnám.

„Došlo ke kontrole tři dny poté, co nastoupil nový jednatel. Ten stávající byl odvolaný a nový jednatel se začal teprve se vším seznamovat, měl udělat inventury,“ uvedla Majerová.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio