Filmař Vojtěch Jasný objektivně a bez příkras. Upřímný pohled na jeho tvorbu a život přináší nová publikace Jiřího Voráče

17. únor 2021

Rozsáhlou publikaci Vojtěch Jasný – filmový básník v exilu vydalo nakladatelství Host Brno. Má téměř šest set stran, čte se ale jedním dechem. Určitě i proto, že z ní probleskává blízký vztah, jaký mezi sebou portrétovaný a portrétista měli. „Poprvé jsem se s Vojtěchem Jasným osobně setkal na karlovarském filmovém festivalu v roce 1990. Byla tam tehdy velká přehlídka exilové kinematografie československých filmařů, která mě ohromila,“ říká k tomu Jiří Voráč.

02178694.jpeg

Postupně se Jiří Voráč dostával i k životu a tvorbě filmového básníka, autora filmů Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci, ale i mnoha zajímavých snímků vytvořených v cizině. Důležité bylo, že mu Jasný poskytl svůj osobní archiv, který u sebe v New Yorku neustále doplňoval. „Jsou to nedozírné poklady. Především diáře vedené od počátku 60. let, což jsou, prakticky vzato, jeho deníky, a filmové zápisníky, které si taky psal od 60. let minulého století. Rozhodl jsem se tak pro monografii s maximálním využitím těchto jedinečných osobních pramenů,“ svěřuje se autor knihy. Během let se pak pracovní vztah režisér – historik vyvinul v přátelství.

Přebal knihy Vojtěch Jasný – filmový básník v exilu

Voráčova kniha kombinuje jeho odbornou studii s osobními vzpomínkami Vojtěcha Jasného a připojeno je i vyznání filmařovy manželky Květy. Dnes už, bohužel, není paní Květa Jasná mezi námi; zmíněné vzpomínky jsou tak velmi cenné a do kontextu knihy skvěle zapadají. Mimo jiné dokazují, jak těsně se v případě Vojtěcha Jasného prolínal osobní život s životem profesním. 

Rozhlasáci a milovníci rádia jistě ocení pasáže věnované Jasného spolupráci s Rádiem Svobodná Evropa. Filmař sem posílal své vzpomínky, vždy po kapitolách dlouhých asi hodinu, které byly vysílány v kratších celcích (3-7 minut) jednou týdně. Bohužel – až na jednu výjimku – se jejich zvukové záznamy nedochovaly. „Přesně víme, jak vypadala písemná příprava, ale vysílaná forma je nedostupná. Ve Svobodné Evropě se prý z ekonomických důvodů většina pásků zhruba po šesti týdnech mazala,“ vysvětluje smutně autor biografie Vojtěch Jasný – filmový básník v exilu Jiří Voráč.

Spustit audio